Het moederschap heelde Teresa Palmers orthorexia: 'Het gaf me een grotere waardering voor mijn lichaam'

"Het idee dat mijn kinderen hun prachtige lichamen later zouden bekritiseren, deed me pijn", aldus de actrice.

Teresa Palmer is een getalenteerd actrice (je kunt haar kennen van I Am Number Four, 2:22, The Choice en A Discovery of Witches), podcast host, auteur, zakenvrouw en moeder. Dat kinkt alsof het succes haar tegemoet lacht, maar ook de actrice heeft zo haar struggles moeten overwinnen.

Orthorexia

In 2020 bracht Teresa Palmer naar buiten dat ze aan orthorexia heeft geleden. Bij deze (nog niet officieel erkende) eetstoornis is iemand enorm geobsedeerd door gezonde voeding. Enkele symptomen zijn dat iemand dwangmatig ingrediëntenlijsten van voeding controleert en dat iemand urenlang nadenkt over wat er gegeten gaat worden. Teresa deelde destijds in de podcast Mamamia Me Before You dat ze 'een heel ongezonde relatie had met voeding' en dat het moederschap haar hielp om ervan te genezen.

In een recent interview met Body and Soul deelt de actrice hoe het moederschap haar hielp over haar stoornis heen te komen. "Het moederschap gaf me een veel grotere waardering voor mijn lichaam - niet alleen het vermogen om vier baby's te krijgen, maar het idee dat mijn kinderen later hun prachtige lichamen zouden bekritiseren, deed me pijn", vertelt ze hierover. Samen met haar man Mark Webber kreeg ze vier kinderen en ze is de bonusmoeder van een zoon die haar echtgenoot mijn zijn ex-partner kreeg.

Waardering voor lichaam

Veel mensen denken nog weleens dat eetstoornissen voornamelijk jonge tieners treft. Teresa deelt dat dit voor haar niet het geval was. "Het grootste deel van mijn leven waardeerde ik mijn lichaam, behalve dus die paar jaren in mijn twenties. De waargenomen gebreken van mijn lichaam werden toen mijn focuspunt."

Teresa is dankbaar dat haar eetstoornis niet de overhand nam. "Gelukkig was het een korte periode en kon ik herkennen dat er achter mijn obsessieve manier van clean eating een diepere onrust lag die ik kon aanpakken."

Hoe haar orthorexia ontstond

In de podcast Mamamia Me Before You vertelde Teresa drie jaar geleden dat ze van 2009 tot en met 2012 leed aan orthorexia. "Niet veel mensen hebben ervan gehoord, maar het is een eetstoornis. Ik was enorm focust op onbewerkt eten, ik had dus geen anorexia of boulimia, maar ik had iets anders, waarbij ik geobsedeerd was door de hoeveelheid calorieën die ik at, en alles moest van de beste kwaliteit zijn. Ik at niets wat van z'n voedingswaarde ontdaan was."

Voor de auteur begon haar stoornis toen paparazzi in 2008 meer bikinifoto's van haar begonnen te maken. Het was haar agent die haar toen vertelde dat ze meer moest gaan sporten. "Ze zei: je zou moeten beginnen met sporten, het is een onderdeel van je baan. Je moet ervoor zorgen dat je er heel goed uitziet', en ik dacht alleen: 'O, ik dacht dat ik er al goed uitzag'."

Het erge volgens Teresa? Dat ze al dun was toen haar agent haar hierop wees. "Als ik de foto's waar ze het over heeft weer bekijk, zie ik dat ik dun was. Ja, ik was niet perfect gebeeldhouwd, maar dat veroorzaakte deze enorm ongezonde obsessie rondom eten."

Bron: Body + Soul, Mamamia Me Before You | Beeld: NL Beeld/BrunoPress