Hoe lang moet je je gezicht reinigen om er zeker van te zijn dat het goed schoon is?

10 seconden, 30 seconden, 1 minuut?

Je kunt nog zo’n goede cleanser hebben, maar de manier waarop jij je gezichtsreiniging gebruikt, speelt ook een grote rol. Wij waren daarom benieuwd hoe je je gezicht het beste kunt wassen – en dan vooral hoe lang?

Je gezicht reinigen

Je gezicht met alleen water wassen is niet genoeg, zo weten we inmiddels wel. Dat doe je het beste met een cleanser. Van micellar water tot gel-based cleansers. Maar hoe lang moet je een reinigingsproduct eigenlijk gebruiken? Gaat dat om enkele seconden of hebben we het dan over minuten? Of maakt het eigenlijk niet zo uit?

Idealiter let je wel een beetje op de duur van het reinigen. “We raden 30 tot 60 seconden aan voor het wassen van je gezicht”, deelt dermatoloog Divya Shokeen met Mind Body Green. “Dat is genoeg tijd om vuil en olie te verwijderen van je gezicht, zonder dat je je huid uitdroogt.” Want daar zit natuurlijk ook de catch. Je kunt je huid ook uitdrogen als je het te lang wast met bepaalde huidverzorgingsproducten.

Precies advies

30 tot 60 seconden is nog steeds niet erg specifiek. Dit komt omdat de reinigingsmethode die je gebruikt er ook toe doet. Sommige mensen doen aan double cleansing. Ze gebruiken dan eerst een reinigingsproduct op oliebasis en daarna eentje op waterbasis. In dat geval kun je 30 seconden aanhouden. Gebruik je maar één cleanser? Dan is het belangrijk om de tijd te nemen om je huid te ontdoen van vuil, make-up en je SPF. Masseer je reinigingsproduct dan zeker een volle minuut in.

En dan heb je ook nog cleansers met actieve ingrediënten. Denk aan eentje met AHA’s of BHA’s. Ook in dat geval moet je het product 60 seconden gebruiken. De actieve ingrediënten hebben anders niet genoeg tijd om hun werk te doen. Gebruik deze producten overigens niet elke dag. Shokeen raadt aan om gezichtsreinigers met actieve ingrediënten enkel een tot twee keer per week te gebruiken.

Bron: Mind Body Green | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws