Waarom dromen we soms over iemand die we al jaren niet hebben gezien?

Het zegt meer over jou, dan over die oude bekende.

Still stuck in dream land

We weten inmiddels dat je heus je ex niet per se terug hoeft als je over hem of haar droomt. En we weten ook dat een seksdroom over je baas niets geks hoeft te betekenen. Maar hoe zit het met de droom over iemand die je al jaren niet hebt gezien of gesproken, schuilt daar een diepere betekenis achter?

Representatie

Hoewel sommigen niets achter dromen zoeken, is droomanalist Lauri Loewenberg ervan overtuigd dat een droom wel degelijk iets over je gemoedstoestand kan zeggen. “Alles en iedereen in je droom staat voor een deel van jou of voor iets dat een direct effect op jou heeft”, legt ze uit aan Bustle.

Veel mensen zullen ooit eens dromen over een persoon uit hun verleden. Dit kan zelfs zo ver teruggaan als de basisschool. Als jij dit onlangs ervoer, representeert dit volgens Loewenberg een deel van je persoonlijkheid. De droomanalist raadt aan om na te denken over de kwaliteiten van de desbetreffende persoon. Een bepaalde eigenschap, negatief of positief, kan staan voor iets waar jij nu mee dealt.

Droomde jij bijvoorbeeld over dat ene verlegen jongetje dat bij jou in de klas zat? Dan zou het kunnen dat je zelf momenteel iets niet uitspreekt wat jij eigenlijk wel kenbaar wilt maken.

Emoties

Droomde jij over een oude kennis, klasgenoot of misschien zelfs een oude geliefde? Dan heeft het niets te maken met hoe die persoon vandaag de dag is. Ze komen enkel terug in je droom omdat je op dat moment iets belangrijks in je leven moet aanpakken. Verscheidene onderzoeken toonden al aan dat je droombewustzijn veel overeenkomsten heeft met je wakkere bewustzijn.

Volgens Loewenberg is het ook wijs om te letten op het gedrag van de oude bekende in je droom. Volgens de analist heeft het gedrag van die persoon een verband met hoe jij je overdag gedraagt. “Ze laten je dit gedrag zien vanuit een ander perspectief, zodat jij jezelf beter kunt begrijpen."

Contact opnemen

Als je droomde over een oude bekende, kan diegene de rest van je dag in je hoofd blijven spoken. Het betekent overigens niet dat je onderbewustzijn suggereert dat je een vroegere relatie weer nieuw leven in moet blazen, zo stelt droomanalist Joy Strong. “Dat iemand in je droom verschijnt, betekent niet dat die persoon een rol in je huidige leven zou moeten spelen."

Bron: Bustle | Beeld: Adobe Stock