Hoeveel kost een dagje thuiswerken je? 

Sinds Corona is het de normaalste zaak van de wereld geworden: thuiswerken. En zeg nou zelf, zo’n dagje thuis opstarten in je eigen tempo zonder files en automatenkoffie bevalt iedereen wel. Ook veel werkgevers zien er de voordelen van in. Win-win dus. Toch is thuiswerken niet gratis. Gas, energie, een goede werkplek. Hoe zit dat nou precies met die kosten? En nog interessanter: heb je recht op een vergoeding?

Op je thuiswerkplek maak je andere kosten dan een dag op kantoor. Je reiskosten vallen natuurlijk weg, maar er komen wel andere kosten tegenover te staan. We sommen even op: elektriciteit, water, koffie/thee en wc-papier. En wat dacht je van een ingerichte werkplek met bureau, wifi en een goede bureaustoel?  

 Wat kost een thuiswerkdag?

We hebben berekend dat thuiswerken ongeveer € 3,- per dag kost. Dat is natuurlijk een gemiddelde. Een vergoeding van € 3,- zal niet voor iedere thuiswerkdag genoeg zijn. Op een koude winterdag moet je de verwarming toch een paar graden hoger zetten dan in de zomer. Daardoor pakken sommige thuiswerkdagen duurder uit dan andere. Uit een eerder onderzoek van Independer uit 2020/2021 blijkt dat een thuiswerker gemiddeld 9,3% meer geld kwijt is dan een niet-thuiswerker. Dat zit ‘m voornamelijk in de energiekosten. 

Wat krijg je vergoed van je werkgever?

Tja, die cijfers vallen eigenlijk een beetje tegen. Het komt erop neer dat werken op kantoor toch goedkoper blijkt dan thuis. Het goede nieuws: veel werkgevers vergoeden thuiswerkkosten. Die vergoeding is bijna nooit volledig, het is dus meer een tegemoetkoming. Er geldt sinds 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding van € 2,15 per dag. Bedenk wel dat op de dag dat je thuiswerkt je geen reiskostenvergoeding ontvangt.  

Een thuiswerkvergoeding is geen recht, tenzij hier iets over in je CAO of contract vermeld staat. Is dat niet het geval, dan hoeft je werkgever geen thuiswerkvergoeding te betalen. Maar bespreken kan altijd! Goed argument nodig? Vertel je werkgever nog even over het belastingvoordeel: als werkgever hoef je over een thuiswerkvergoeding geen loonheffing te betalen.  

Krijg je geen financiële thuiswerkvergoeding van je werkgever, dan kun je ook vragen om een materiële vergoeding. Dan gaat het bijvoorbeeld om spullen voor de inrichting van je werkplek: een bureau, een stoel, een computer, telefoon en kasten. Maar hier geldt wel: ga je uit dienst, dan moet je al deze spullen weer inleveren. 

Bespaar op je energiekosten

Joris Kerkhof, expert energie bij Independer: “Je kunt ook zelf aan de slag. Je maakt thuiswerken het goedkoopste door op je energiekosten te besparen, daar haal je het snelste voordeel uit”. Op de site van Independer kun je gemakkelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Heb je nog een lopend contract met een vast energietarief maar wil je kijken of het toch mogelijk is om over te stappen? Gebruik dan de overstaptool op de site van Independer om te zien of je een overstapboete moet betalen en hoe hoog die dan uit zou vallen. 

Beeld: Vlada Karpovich (Pexels) 

Laatste nieuws