Willem-Alexander over de Gouden Koets: ‘Ik begrijp dat die koets negatieve gevoelens op kan roepen’

"Ik wil ook echt gewoon schoon schip maken. Ik bedoel, ik weet zelf dat ik daar nergens schuldig aan ben, maar ik heb natuurlijk wel een verantwoordelijkheid naar de Nederlandse maatschappij toe."

De koning die kritisch over zijn eigen familie spreekt, dat hoorden we niet eerder. In de vijfde aflevering van de podcast Door de ogen van de koning staat Willem-Alexander stil bij de rol van de Oranjes in het slavernijverleden. En ja, ook over de beruchte Gouden Koets heeft hij wat te zeggen.

Caribisch bezoek

In het vijfde deel van WA’s tiendelige podcast staat het jaar 2017 centraal. Dit was natuurlijk het jaar waarin orkaan Irma forse schade aanrichtte op het eiland Sint Maarten, waar de Oranjes eerder dit jaar nog op bezoek waren.

Edwin Evers vraagt zich af of het Caribisch bezoek expres zo vlak na de officiële excuses voor het slavernijverleden was gepland. Dat is niet het geval, stelt Willem-Alexander. “Nee, dit bezoek was al meer dan een jaar van tevoren gepland. We hebben ook al echt gekeken naar wanneer Amalia het beste mee kon gaan. Dus het was echt al ruim daarvoor gepland”, aldus Willem-Alexander.

Gouden Koets

Maar hoe kijkt de koning zelf eigenlijk naar de kwestie zelf? “Het is een onderwerp dat u heel erg aan het hart gaat, hè? Hoe doet u dat? U praat er heel veel over met mensen”, merkt Evers op. Willem-Alexander steekt van wal met het voorbeeld van de Gouden Koets.

“De Gouden Koets is van 1898, van na de slavernij. Maar wel heel duidelijk met het koloniale verleden van Nederland”, begint de koning. Zo noemt hij de uitgebeelde scènes op de zijkant van de koets als voorbeeld, evenals de materialen waarvan de koets gemaakt is. “Daar waren ze heel trots op op dat moment”, vat hij samen.

Maar over de tijd heeft hij dat zien veranderen. “Ik begrijp ook heel goed dat die koets negatieve gevoelens en emoties op kan roepen. En dat het een symbool is geworden van verdeling in plaats van samenbinding. En daarom heb ik ook besloten hem voorlopig niet meer te gebruiken”, aldus Willem-Alexander.

Eigen rol

Als koning is het natuurlijk zaak dat Wim-Lex zich betrokken toont bij álle inwoners van Nederland. Na de beslissing rond de Gouden Koets, heeft hij er dan ook voor gekozen om samen met Máxima veel gesprekken te voeren met mensen die dagelijks betrokken zijn bij de gevolgen van het slavernijverleden, én zelfs onderzoek te laten doen naar de rol van de Oranjes zelf binnen het slavernijverleden.

Hierover vat Willem samen: “Ik wil ook echt gewoon schoon schip maken. Ik bedoel, ik weet zelf dat ik daar nergens schuldig aan ben, maar ik heb natuurlijk wel een verantwoordelijkheid naar de Nederlandse maatschappij toe, ook voor wat de voorouders gedaan hebben.” De conclusies van deze onderzoeken moeten we nog even afwachten, maar de koning zelf staat er duidelijk kritisch in!

Bron: Door de ogen van de Koning, aflevering 5, Beau Monde | Headerbeeld: ©RVD

Laatste nieuws