Op wandelvakantie? Dit zijn handige dingen om mee te nemen! 

Als je van de natuur houdt en lekker wilt bewegen, dan is een wandelvakantie vast en zeker een hele goede keuze voor je. Of je nu op een korte dagtocht gaat (in ons kikkerlandje of in het buitenland) of een meerdaagse wandeltocht plant, er zijn een aantal handige dingen die je zeker weten moet meenemen. Wij vertellen je meer. 

Wandelschoenen

Het belangrijkste item dat je nodig hebt voor een wandelvakantie zijn goede wandelschoenen. Deze moeten comfortabel zijn voor langere afstanden. Zorg ervoor dat je je schoenen inloopt voordat je op pad gaat, om blaren en andere nare dingen te voorkomen.  

Rugzak

Een rugzak is onmisbaar voor een wandelvakantie. Het is belangrijk om een rugzak te kiezen die groot genoeg is om al je spullen in te kunnen bewaren, maar maak hem zeker niet te zwaar. Zoek naar een rugzak met een heupgordel en schouderbanden die verstelbaar zijn, zodat je de pasvorm kunt aanpassen aan je lichaam. Voor kleinere spulletjes kun je ook een Fanny pack van New Rebels dragen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld je telefoon in de buurt wilt houden. Als je deze in de rugzak stopt dan moet je steeds stoppen om deze te eruit te halen. 

Waterfles

Hydratatie is essentieel tijdens een wandeltocht. Zorg ervoor dat je een waterfles meeneemt die groot genoeg is om je dorst te lessen tijdens je wandelingen. Overweeg om een waterfles met een filter te kopen, zodat je water kunt drinken uit beekjes en rivieren als dat nodig is. Neem altijd even pauze om iets te drinken. Tijdens het wandelen uit een fles drinken is ook een stuk minder handig dan als je er eventjes voor gaat zitten.  

Snacks

Wandelen kan vermoeiend zijn en je zult waarschijnlijk meer calorieën verbranden dan normaal. Zorg ervoor dat je voldoende snacks meeneemt om je energieniveau op peil te houden. Denk aan fruit, noten, energierepen en andere snacks die makkelijk mee te nemen zijn. Wandelt er een kind mee, dan kun je overwegen om dit soort zaken in zijn of haar schooltas te stoppen. Het weegt gelukkig allemaal niet zo veel, dus het is makkelijk te dragen. 

Kleding

Het is belangrijk om kleding te kiezen die geschikt is voor het weer en de omgeving waarin je wandelt. Denk aan lagen die je kunt aan- en uittrekken als het weer verandert en kleding die vocht afvoert (ook zweet dus) om je droog te houden tijdens het wandelen. Vergeet ook zeker niet om een regenjas of poncho mee te nemen voor het geval dat het weer omslaat. 

EHBO-kit

Het is altijd een goed idee om een EHBO-kit mee te nemen als je gaat wandelen. Je weet nooit wanneer je deze nodig hebt voor kleine wonden of blessures. Zorg ervoor dat je een kit hebt met pleisters (vergeet die blarenpleisters niet), antiseptische crème, pijnstillers en andere benodigdheden. 

Kaarten en navigatie

Als je gaat wandelen, is het belangrijk om te weten waar je naartoe gaat en hoe je daar moet komen. Zorg ervoor dat je kaarten en navigatie-instrumenten meeneemt om je te helpen bij het navigeren. Overweeg ook om een GPS-apparaat of een wandel-app op je telefoon te downloaden voor extra hulp. 

Zonnebrandcrème en insecten-werend middel

Als je in de buitenlucht bent, is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon en insecten. Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème meeneemt om je huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Daarnaast kan een insecten-werend middel je beschermen tegen beten en steken. 

Powerbank

Als je je telefoon of ander elektronisch apparaat meeneemt, is het belangrijk om een powerbank mee te nemen. Op deze manier kun je je apparaat opladen als de batterij leeg raakt en kun je bereikbaar blijven (wel zo handig in noodgevallen). 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

 Beeld: Andre Furtado