Meer grip op je financiën? Zo doe je dat 

Hou jij ook altijd aan het eind van je geld nog een stukje maand over? Heb je weer te veel uitgegeven aan de kinderen, kleding of etentjes en borrels? Zo nu en dan kan dat natuurlijk prima. Bovendien heb je deze dingen ook nodig om van het leven te genieten. Maar wanneer er structureel meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt, dan heb je aan het eind van de maand wel weer een probleem. Wil je ook meer grip op je financiën en misschien wel meer financieel onafhankelijk worden? Met deze tips behoud je beter het overzicht en ben je binnen de kortste keren een ware business woman! 

 

Begin met doelen stellen

Een goed overzicht van je financiën begint met het opstellen van concrete doelen. Dit kunnen korte termijn doelen zijn, zoals een bepaald bedrag dat je wilt sparen voor een gave vakantie of doelen voor de langere termijn omdat je spaargeld nodig hebt voor de aankoop van een huis of misschien wel omdat je eerder met pensioen wilt. Zo maak je voor jezelf concreet wat belangrijk is en waar je prioriteiten liggen.  

Maak een budget

Nadat je hebt bepaald welke doelen voor jou belangrijk zijn, kun je een budget opstellen. Maak eerst eens een overzicht van je inkomsten en uitgaven en zet dan op een rijtje waar je het meeste geld aan uitgeeft en waar je nog op kunt besparen. Dit geeft je een goed beeld van wat er eigenlijk met dat geld gebeurt, waar je elke keer maar weer je pinpas voor tevoorschijn tovert. Door vervolgens een budget op te stellen, geef je jezelf controle over waar je geld naartoe gaat. Belangrijk hierbij is dat je natuurlijk minder geld uitgeeft dan dat er binnenkomt, zodat je kunt sparen. Houd altijd geld achter de hand voor onvoorziene kosten, een zogenaamde buffer. Gaat de wasmachine stuk of is de tandartsrekening een stuk hoger dan verwacht? Dan is er geen reden tot paniek en kun je deze kosten prima dekken.   

Genereer meer inkomen

Kom je structureel geldtekort en verlies je daardoor de grip op je financiën? Dan kan meer inkomen weleens de oplossing zijn. Hoewel het verschil over de jaren iets afneemt, verdienen vrouwen helaas nog altijd minder dan mannen. Wil jij meer geld verdienen en misschien wel minder afhankelijk zijn van je partner? Dan is het goed om eens na te denken over hoe je meer inkomen kunt genereren. Ga eens in gesprek met je baas over een hoger salaris. Dit is niet voor iedereen even makkelijk en soms ook heel spannend, maar wanneer jij al jaren voor hetzelfde bedrijf werkt en weet wat je waard bent, dan is het echt niet raar wanneer je hiernaar vraagt. Misschien kun je ook wel meer uren gaan werken. Daarnaast kunnen bepaalde investeringen interessant zijn, zoals bijvoorbeeld in cryptovaluta als Bitcoin. Heb je hier nog geen verstand van, dan kan het nuttig zijn de Bitcoin koers een tijdje in de gaten te houden. Bitcoin is misschien de bekendste naam als het gaat om digitaal geld, maar er zijn ook genoeg andere crypto koersen die interessant kunnen zijn. Omdat de waarde erg fluctueert verschilt het soms per dag wat je investering je oplevert. Maar op de lange termijn kan het lucratief zijn.   

Investeer in jezelf

Soms moet je geld uitgeven voordat je meer geld kunt verdienen. Als je wilt groeien, kan het geen kwaad om ook in jezelf te investeren. We gunnen onszelf dat niet altijd, maar het kan het ontzettend waard zijn om aandacht aan jezelf te besteden. Dit kun je doen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen of trainingen om nieuwe vaardigheden te leren. Of lees boeken over persoonlijke groei en financiën. Door jezelf te blijven ontwikkelen, vergroot je je kansen op succes en groei. Of je nu ondernemer bent, in loondienst of misschien wel helemaal niet werkt, zo leg je een goede basis waarin je meer grip hebt op je leven en dus ook op financiële kwesties.  

Plan vooruit

Achteraf je rekeningen bekijken is soms best confronterend. Wil je meer grip op je uitgaven, dan kun je beter dingen vooruitplannen. Daar heb je misschien niet altijd zin in, maar als je iets wilt veranderen, dan moet je dingen in gang zetten! Maak dus een boodschappenlijstje voor de hele week, zo voorkom je namelijk impulsaankopen in de supermarkt. Sla bepaalde producten groots in wanneer ze in de aanbieding zijn, scheelt je op de lange termijn echt behoorlijk wat geld. Als het even lastig is, denk dan nog eens terug aan die doelen die je gesteld hebt voor jezelf. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Beeld: Emil Kalibradov (Unsplash)