Wat er met je huid kan gebeuren als je alleen maar in de zomer een SPF gebruikt

Smeren, smeren, smeren, óók in de herfst, winter en lente.

Beautiful young relaxed woman in white blouse enjoying nature breathing fresh air meditating on the river on an autumn day

De meeste mensen die huidveroudering tegen willen gaan, weten dat het belangrijk is om elke dag een SPF aan te brengen. Toch doet niet iedereen het. De reden? We voelen de noodzaak niet zo. Tijdens de meeste seizoenen verbrandt je huid niet en schade door de zon zie je niet van de ene op de andere dag. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je je huid niet elke dag beschermt tegen Uv-straling?

Waarom ook tijdens de andere seizoenen

We wéten dat smeren belangrijk is, maar waarom ook alweer? Dat heeft allemaal te maken met huidbescherming. Ook in de lente (en de herfst en de winter) kan je huid schade oplopen door Uv-straling. Sterker nog, zichtbare veroudering van de huid wordt voor 80 procent veroorzaakt door die Uv-stralen, zo blijkt uit onderzoek van Frederic Flament.

In de zomer kunnen we soms behoorlijk verbranden als de zon sterk is. Dit komt door de zogenoemde UVB-straling. Deze UVB-straling neemt in de winter af, maar UVA, die verantwoordelijk is voor huidveroudering, blijft het hele jaar in dezelfde mate actief. Uit onderzoek gepubliceerd op Nature.com blijkt dat ook op de koudste winterdag de UV veel schade aan de huid kan aanbrengen.

Je huid

Omdat je tijdens de koudere en minder zonnigere maanden niet voelt dat je huid schade oploopt – zoals in de zomer wel het geval is als je verbrandt – kunnen mensen laks omgaan met het smeren van SPF. Maar wist je dat UVA-straling in de winter en lente soms veel sterker kan zijn?

Daarnaast bestaat zonlicht uit infraroodlicht en dat is tijdens elk seizoen actief. Eerst werd nog gedacht dat infraroodlicht onschadelijk is, maar uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat ook dit licht je huid kan beschadigen. Infraroodlicht kan de vrije radicalen in je lichaam verhogen, wat ook weer voor verouderingsschade kan zorgen.

DNA-schade

Als je je huid niet beschermt tegen de Uv-stralingen, kan dat ook leiden tot DNA-schade. Dit veroorzaakt niet alleen huidveroudering, maar kan ook leiden tot huidkanker. Zonlicht, direct of indirect, kan dan gebeurtenissen in je huid teweegbrengen die de segmenten van het DNA in je huidcellen vernietigen. De huidcellen kunnen dan muteren en dat kan resulteren in huidkanker. Dus, smeren, smeren, smeren!

Bron: Lamelle | Beeld: Adobe Stock