De vijf meest voorkomende vitamine- en mineralentekorten bij vrouwen

Take notes!

Happy young woman taking break during country hike.

Als jij volgens een gebalanceerd dieet eet, zul je de meeste vitamines en mineralen wel binnenkrijgen. Toch betekent het niet dat je geen kans op tekorten oploopt. Zo bevat het dieet van gemiddelde vrouw niet altijd voldoende van de volgende vitamines en mineralen.

Voedingsadviezen

Voedingsdeskundige en natuurgeneeskundige Belinda Kirkpatrick moedigt vrouwen aan om tijd te nemen voor hun eigen welzijn. En waar nu beter te beginnen dan bij goede voeding? De gezondheidsindustrie barst van de voedingsadviezen. Vaak vergeten we echter dat wat goed is voor de een, misschien niet zo goed is voor de ander. Zeker tussen mannen en vrouwen is een verschil op te merken.

Vrouwen hebben over het algemeen een stuk minder calorieën nodig dan mannen. Ter compensatie hebben we dan wel weer meer mineralen en vitaminen nodig. Vrouwen verbranden over het algemeen minder calorieën dan mannen en ze struggelen daarbij ook nog eens met hormonen die steeds heen en weer schommelen.

Aandacht voor gezonde voeding is dus van groot belang voor vrouwen. Het bevordert bijvoorbeeld gewichtsbehoud en ondersteunt een gezonde stemming. Benieuwd op welke voedingsstoffen je beter moet gaan letten? Wij zetten ze op een rijtje.

1. B-Complex vitaminen

Deze voedingsstoffen raken in stressvolle tijden 'uitgeput', waardoor ze erg belangrijk zijn voor vrouwen. Ze kunnen zorgen voor een verhoging van de energie, het verlichten van stress, het verhogen van de concentratie en het verminderen van angst en depressieve gevoelens.

2. Jodium

Hoewel het eten van zeewier steeds populairder wordt, eten we het nog steeds te weinig. Ook gejodeerd zout en het eten van eigeel mogen we wel vaker doen. Doordat we dit zo weinig eten, komt een jodiumtekort vaak voor. Jodium is een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van je schildklier. Krijg je er niet genoeg van binnen, dan kan dat leiden tot gezwollen schildklieren, gewichtstoename, haaruitval, een droge huid en vermoeidheid.

3. Vitamine D

Heerlijk in de zon zitten is fijn (vergeet dan niet je SPF aan te brengen) en het zet ook nog eens de vitamine D aanmaak van je lichaam in werking. Die vitamine helpt ons lichaam om calcium op te nemen en zo bij te dragen aan krachtige botten. Daarnaast is vitamine D superbelangrijk voor een gezond immuunsysteem. Zo kan het mogelijk helpen bij de preventie van sommige vormen van kanker en kan het je stemming verbeteren. De meeste vrouwen merken het niet als ze een tekort hebben. Symptomen zijn vermoeidheid, spierpijn, krampen en depressieve gevoelens.

4. Calcium

Calcium is de sleutel tot sterke botten en het verminderen van het risico op osteoporose. Ook is calcium nodig voor een sterk en gezond gebit, de hersenen en zenuwen, de bloedstolling, het samentrekken van spieren en een gezonde stemming. Calcium wat voortkomt uit voeding is erg belangrijk voor je lichaam, maar let wel op dat koffie en zout de opname van calcium kunnen verminderen.

5. IJzer

Vrouwen menstrueren elke maand. Dit is nou eenmaal een maandelijkse cyclus waar wij (bijna) niks aan kunnen doen. Door die cyclus lopen we echter wel risico op een ijzertekort, wat niet goed is voor ons welzijn. IJzer is namelijk erg belangrijk omdat het zorgt voor energie, maar ook voor een goede stemming, ovulatie, slaap en het voorkomen van haaruitval.

Breed scala

Het is goed om te weten dat ongeordend eten zich vaak uit als 'supergezond eten'. Dit is echter niet het geval. Het is namelijk erg belangrijk om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen, waaronder eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, fruit en groenten. Een beperkte opname van eten kan leiden tot hormonale problemen, vermoeidheid, slecht slapen, en ga zo maar door.

Bron: Body and Soul | Beeld: Adobe Stock