Hoe je je kunt herpakken nadat je een fout op het werk hebt gemaakt

Fouten maken is menselijk, maar waarom is het soms zo moeilijk om een fout los te laten?

Niet alleen op persoonlijk gebied, maar ook op de werkvloer maken we allemaal weleens fouten. En daar kunnen we kort over zijn: da’s rot. Maar het is ook menselijk. Leer dus van je fout en laat het los. Wij delen manieren die je daarmee kunnen helpen.

In perspectief plaatsen

Een fout maken is menselijk. Het is rot dat het jou dit keer is overkomen, maar iedereen maakt fouten. In de meeste gevallen is een fout echt niet het einde van je carrière – ook al voel je misschien wel veel schaamte en anxiety omdat collega’s van jouw fout afweten. Als een fout zich steeds in je hoofd blijft herhalen, adviseert psychotherapeut Shannon Garcia om de fout in perspectief te plaatsen. Zo vertelt ze aan Huffpost. “Is het het einde van de wereld? Nee. Word je ontslagen? Erg onwaarschijnlijk. Is het toegeven van je fout ongemakkelijk? Waarschijnlijk. Heb je fouten in het verleden overleefd? Ja. Ga je deze overleven? Ja!”, relativeert ze. Het is belangrijk om iets niet erger te maken dan het is.

“Iets kleiner maken tot de juiste grootte – het dus niet onderdrukken of groter maken dan het is – is een belangrijk onderdeel in het proces van loslaten”, vult psycholoog Tanisha Ranger aan. Het kan ook helpen om je even voor te stellen dat je een van je collega’s bent die ook eens een fout maakte. Grote kans dat jij toen ook begrip voor je collega’s had en dat zij dat nu ook voor jou hebben.

Hoewel jij zelf nu misschien continu aan je eigen fout denkt, zullen collega’s er zelf niet de hele tijd aan denken. Dacht jij bijvoorbeeld dagen aan de fout die je collega destijds had gemaakt? Waarschijnlijk niet.

Weet dat je er niet de hele tijd over hoeft te piekeren

Om te voorkomen dat je een fout in de toekomst weer maakt, is het belangrijk om te weten hoe je van je fout kunt leren. Piekeren over hoe je iets had moeten aanpakken, terwijl je het verleden toch niet meer kan veranderen heeft dus geen zin. “Geef jezelf toestemming om die gedachten los te laten”, adviseert organisatiepsycholoog Laura Gallaher.

Mensen piekeren omdat ze onbewust denken dat zorgen maken een voordeel oplevert. “Ze denken dat een gewetensvol persoon zich hier zorgen over zou maken”, weet Gallaher. Maar een gewetensvol persoon kun je ook zijn als je jezelf vergeeft voor een fout. “Het zal dan makkelijker zijn om de fout achter je te laten.”

Ook Garcia vindt dat het belangrijk is om lief voor jezelf te blijven. “Het feit dat je je er zorgen over maakt, betekent dat je om je werk geeft. Dat is wat je baas, collega’s en klanten het meest om geven”, stelt ze. “Probeer jezelf er niet over op te winden. Bedenk een bevestiging die je tegen jezelf kunt herhalen wanneer negatieve gedachten over die fout weer in je hoofd dwalen: ‘Ik accepteer mijn fout, ik kies ervoor om ervan te leren en ik ga vooruit.”

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws