It's that time of the month! Nooit een pretje, je menstruatie, maar toch zullen we er ons aan moeten overgeven. De een voelt zich echter beroerder dan de ander. De pijn die met dat vervelende gevoel gepaard gaat, wordt ook wel 'menstruatieziekte' genoemd. Lang werd dit gezien als een fabeltje, maar niks is minder waar: het bestaat écht
Menstruatiegriep
"Menstruatiegriep is geen officiële medische terminologie, maar verwijst juist naar de lichamelijke symptomen waar vrouwen last van kunnen hebben voordat ze daadwerkelijk ongesteld worden", legt Dr. Milli Raizada, huisarts en klinisch docent aan de universiteit van Lancaster, uit aan Stylist UK. "Omdat de symptomen vlak voor de menstruatie optreden, worden ze technisch gezien als onderdeel van het 'premenstrueel syndroom' (PMS).
Toch komen de symptomen van een menstruatiegriep en échte griep volgens Raizada dicht bij elkaar in de buurt. "De symptomen van menstruatiegriep zijn erg uiteenlopend en kunnen variëren van mild tot ernstiger. Daarnaast kunnen de symptomen een paar dagen tot een week aanhouden." Raizada legt uit dat de symptomen kunnen bestaan uit koorts, hoofdpijn, rugpijn, spierpijn, gewrichtspijn, buikkrampen, vermoeidheid en misselijkheid.
Oorzaak
Maar wat veroorzaakt menstruatiegriep? Dat is natuurlijk een vraag waarop menig vrouw het antwoord wel wil weten. Toch is dit ingewikkelder dan het op het eerste oog lijkt. Het verschilt namelijk per persoon. Toch zijn de grootste boosdoeners – natuurlijk – de hormonen.
"Menstruatiegriep is in feite gewoon een onderdeel van wat wij als 'premenstrueel syndroom' zouden beschouwen", legt Dr. Zoe Watson, huisarts en oprichtster van welzijnsplatform Wellgood Wellbeing uit. "Het ligt aan wat er gebeurt met onze geslachtshormonen en verwante lichaamschemicaliën tijdens onze menstruatie." En als er wordt gekeken naar menstruatiegriep, is het een mengelmoes van allerlei chemische verbindingen genaamd 'prostaglandines'.
Prostaglandines
"Prostanglandines worden door heel ons lichaam in verschillende situaties geproduceerd. Eén daarvan is tijdens de tweede helft van onze menstruatiecyclus", legt Watson uit. "Nadat we geovuleerd hebben, begint het oestrogeengehalte in ons lichaam te dalen en stijgt het progesterongehalte. Dan, vlak voor de menstruatie, is er een flinke dip in zowel het progesteron, als oestrogeen."
Watson legt uit dat deze dip ervoor zorgt dat er een kettingreactie ontstaat, wat uiteindelijk resulteert in het vrijkomen van prostaglandines door de baarmoeder- of baarmoederweefsel heen. "In dit stadium van de prostaglandines trekken deze de baarmoeder samen om zo het baarmoederslijmvlies beter af te werpen tijdens de menstruatie. Echter, kunnen deze ook vrij komen wanneer we te maken krijgen met infecties en ontstekingen", aldus Watson. Het is dus helemaal niet zo raar dat we ons ziek voelen tijdens onze menstruatieperiode.
Goed nieuws
Struggle jij ook met menstruatiegriep, dan hebben we toch nog goed nieuws voor je. Er zijn namelijk een aantal dingen die voor een groot deel kunnen voorkomen dat jij je futloos en ziek voelt net voordat je ongesteld moet worden. "Studies hebben aangetoond dat onze levensstijl een invloed kan hebben op deze premenstruele symptomen", legt Raizada uit. "Nadenken over onze voeding, lichaamsbeweging en slaap kunnen allemaal gunstig zijn voor de symptomen en kunnen helpen het optreden ervan te verminderen."
Ga niet in stilte lijden
Toch adviseren zowel Raizada, als Watson dat vrouwen die last hebben van menstruatiegriep niet in stilte moeten lijden. "Sommige vrouwen vinden ontstekingsremmers zoals ibuprofen nuttig", vertelt Raizada. Ook kan het volgens haar helpen om hormonale therapieën te volgen om zo de ovulatie en de duur van de menstruatie te verminderen. "Maar als je het moeilijk hebt, is het belangrijk om medisch advies in te schakelen. Laat je symptomen nakijken, zodat je de juiste diagnose krijgt en vervolgens een geschikte behandeling."
Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock