Is het zorgelijk als je in het beginstadium van je relatie al veel kibbelt?

Een relatiecoach geeft uitgebreid antwoord.

We weten allemaal dat een relatie altijd gepaard met wat ups en downs. Heel normaal natuurlijk, maar hoe zit het dan als je dit in het beginstadium van je relatie ervaart? Grote kans dat je het gevoel hebt dat je relatie meteen op een black list komt te staan. Maar is de connectie tussen jou en je partner ook echt gedoemd om te mislukken? Een relatiecoach geeft antwoord.

Verhitte discussies vs. échte ruzie

Natuurlijk zul je meteen denken dat het een gigantische red flag is als je aan het begin van je relatie al loopt te kibbelen met je partner. Maar betekent dit ook echt dat je je zorgen moet gaan maken? Relatiecoach Megan Luscombe legt uit aan Body and Soul dat een ruzie in de beginfase zeker geen reden is tot paniek. Volgens haar is het juist een geweldige kans om de relatie met je partner te versterken – mits het wederzijds respect er natuurlijk is en blijft.

“Soms kun je aan het begin van een relatie denken dat communicatie skills vanzelf ontstaan, maar zo werkt het in de realiteit niet”, legt Luscombe uit. Ook legt ze uit dat verhitte discussies kunnen worden gezien als twee mensen die samenwerken om een bepaald probleem aan te pakken. “Bij een échte ruzie zijn het twee mensen die het tegen elkaar opnemen. Je praat dan ook niet echt over het onderwerp, maar over iets wat bijvoorbeeld twee jaar geleden al is gebeurd. Als je een verhitte discussie hebt, moet het op het niveau zitten van een soort ‘debat’. Je stem is streng, vastberaden, maar niet neerbuigend of aanvallend.”

Grenzen aangeven

Ook is het belangrijk om te onthouden dat een verhitte discussie juist een opening kan zijn om je partner wat beter te begrijpen. “Je vindt alleen een grens als er een spanningsveld ontstaat”, legt Luscombe uit. “Een verhitte discussie is écht een gelegenheid om te zien waar een grens moet worden gesteld, of waar de communicatie moet veranderen.”

Daarnaast helpen de ontwikkelingen in de liefde die we in de afgelopen jaren steeds meer zagen, niet echt mee. Het is tegenwoordig namelijk ‘normaal’ dat als jij en je partner niet op één lijn zitten, de relatie gedoemd is om te mislukken. Toch staat Luscombe hier niet helemaal achter. “Het gaat er niet altijd om dat je het eens bent met elkaar, maar dat je in staat bent om het perspectief van de ander te zien. Wanneer er dingen zijn die in feite tegen je normen en waarden ingaan, kan het pas écht lastig worden.”

Mensen trekken sneller aan de bel

Luscombe ziet door middel van haar werk steeds meer mensen hulp zoeken in de beginfase van hun relatie. Iets wat volgens haar betuigt van ‘een enorme emotionele volwassenheid’. “Vroegtijdige begeleiding van echtparen is waarschijnlijk een van de beste middelen om lang bij elkaar te blijven. De illusie is dat liefde genoeg is en dat alles goed komt. Maar in werkelijkheid is het beter dat we de knelpunten eerder vinden dan tien jaar later”, legt Luscombe uit.

Toch hebben ook veel mensen die net in een relatie zijn gestapt het moeilijk als het gaat om het aankaarten van relatietherapie. “Veel mensen gaan naar hun partner en zeggen: ‘We hebben relatietherapie nodig’, wat een hele negatieve reactie kan uitlokken. Als mensen er dus over praten op een manier van: ‘Ik voel dit’, en: ‘Ik zou graag hulp willen en ik hoop dat jij daar ook een deel van uit wil maken’, ontstaat er een hele andere reactie.” Ook is Luscombe duidelijk over de basis van een goede relatie. “Een lang leven samen is een kwestie van feedback kunnen incasseren, samen groeien en samen obstakels overwinnen. Hoe eerder een koppel dat kan, hoe beter.”

Bron: Body and Soul | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws