Er zijn genoeg redenen waarom je bij je huidige werkgever weg wilt. Te weinig uitdaging, geen goede werk-privébalans, een te laag salaris, en ga zo maar door. Als je dan een nieuwe baan hebt bemachtigd is dat fijn, maar dit betekent niet dat je tijdens je laatste weken moet overcompenseren omdat je je huidige werkgever gaat verlaten.
Te veel doen
Volgens human resources adviseur Daniel Space zijn veel mensen geneigd om extra te hard te werken als ze hun ontslag hebben ingediend. Ergens is het logisch dat we nog even hard aan de bak gaan. We willen immers dat onze collega’s en werkgever ons herinneren als een capabel en hardwerkend persoon. Het resulteert er alleen wel in dat je aan het overwerken bent voor een baan die binnenkort niet meer de jouwe is.
“Veel mensen doen dat vanwege een gek schuld- en eergevoel”, legt Space uit aan Huffpost. “Je wilt nog wat tijd met collega’s spenderen en focust je daarop.” De specialist voegt daaraan toe dat hij dat zelf niet verwacht van werknemers die binnenkort het bedrijf verlaten. “Een persoon mailde me eens om 1 uur ’s nachts nog rapporten op diens een na laatste dag. Dan denk ik alleen maar: 'Dit is gekkenwerk. Ga alsjeblief offline.'”
Realistische verwachtingen
Carrièrecoach Jennifer Tardy vindt ook dat je in je laatste weken niet extra veel hooi op de vork hoeft te nemen. In plaats daarvan pleit ze voor transparantie. Wees duidelijk over welke taken je kunt voltooien tot je vertrek en welke niet. “Je werkgever wil je misschien overtuigen om al je lopende taken te voltooien, maar in veel gevallen is dat onrealistisch”, stelt de coach. Het beste kun je een lijst maken van alle zaken waar jij op dat moment mee bezig bent en aangeven welke je wel en niet kunt afmaken. Op deze manier heeft je leidinggevende overzicht en weet hij of zij welke dingen opgepakt moeten worden door een collega.
Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock