In deze outfit ervaar je de minste problemen bij de beveiligingscontrole op het vliegveld

Grote kans dat je zo in een keer door security heen kunt!

Travel, airport and excited woman with passport. travel ticket and documents for immigration, journey and flight schedule. Backpack person with identity document search for international registration

Je kunt je vast nog wel herinneren dat er vorig jaar monsterrijen op Schiphol ontstonden door een gebrek aan grondpersoneel. Om dat soort taferelen dit jaar te voorkomen heeft het vliegveld verschillende maatregelen getroffen. En door de juiste kleding kun jij er ook voor zorgen dat je soepeler door de beveiligingscontrole komt.

Snelle security

De drukte die vorig jaar ontstond wil Schiphol voorkomen - logisch, niemand wordt blij van úren in de rij wachten. Het vliegveld bedacht daarom wat nieuws: mensen kunnen sinds kort een tijdstip reserveren voor de securitycontrole. Op deze manier hoopt Schiphol dat mensen soepeler door de beveiligingscheck komen. Het tijdslot kun je vanaf drie dagen voor je vertrek boeken, mits je een Europese vlucht hebt. Ook goed om te weten: je tijdslot geldt alleen voor security. Als je een koffer moet inchecken, zorg er dan voor dat je daar van tevoren genoeg tijd voor hebt.

Een tijdslot is 15 minuten geldig. Kom je te laat? Dan kun je geen gebruik meer maken van je plekje. Dit betekent overigens niet dat je dan meteen gedoemd bent om je vlucht te missen. Je zult dan alleen simpelweg moeten aansluiten in de gebruikelijke rij voor passagiers. Het kan dan langer duren om door security te gaan.

Naast een tijdslot boeken is er overigens nog een manier om snel en soepel door de beveiligingscontrole te komen. Namelijk door je kleding erop aan te passen.

Kleding

De technologie op Schiphol wordt steeds beter. Zo kun je tegenwoordig gewoon water in je fles laten. No biggie. Ook wat kleding betreft worden de regels steeds soepeler. Je kunt lage schoenen bijvoorbeeld gewoon aanhouden. Die hoeven niet op de band.

Toch is er alsnog kleding die wel uit moet als je door de security wilt, en dat kan voor extra tijd kosten. Kledingstukken als dikke truien, blazers en truien met capuchons zul je alsnog uit moeten trekken. Ook hoge schoenen en laarzen kun je beter thuis (of in je koffer) laten. Schoenen die boven de enkel uitkomen moet je uitdoen. Een riem kun je wel omhouden, mits deze geen grote en dichte gesp heeft.

Wat je het beste dan wel kunt dragen? Lage schoenen en kleding die niet te dik is, denk aan een legging of een dunne spijkerbroek met een top of t-shirt.

Bron: Schiphol.nl, Margriet | Beeld: Adobe Stock