Aan deze tekenen kun je herkennen dat iemand liegt

Een leugentje om bestwil is natuurlijk tot daaraantoe, maar een grotere leugen willen we het liefst wel herkennen.

Hoewel het niets is om trots op te zijn, is liegen menselijk gedrag. Velen van ons vertellen elke dag wel een klein leugentje, zo blijkt uit een onderzoek. Of jij die ene serie wel of niet stiekem zonder je partner hebt verder gekeken, bijvoorbeeld. Vrij onschuldig. Soms gebeurt het echter dat iemand een grotere leugen verteld, en dat vinden we niet zo leuk. Hieraan zou je het kunnen herkennen.

Vermijden van oogcontact

Iemand die de waarheid verdraait, zal proberen om jou zo min mogelijk in de ogen aan te kijken. De reden hiervoor is heel simpel: we kennen allemaal de uitspraak ‘Eén blik zegt meer dan duizend woorden’ – en dat geldt ook wanneer je aan het liegen bent. Als je iemand in de ogen aankijkt terwijl je liegt, heb je bewust of onbewust het gevoel dat je sneller betrapt kunt worden. Het is dus een duidelijke red flag wanneer iemand de hele tijd wegkijkt en de omgeving rondom jou ineens héél interessant lijkt te vinden.

Puntje van de neus aanraken

Hoewel de aanname dat je neus groeit wanneer je liegt natuurlijk onjuist is, zien wetenschappers toch enige overeenkomst met het verhaal van Pinokkio. Wanneer iemand liegt, verandert namelijk de doorbloeding in je lichaam. Hierdoor heeft de leugenaar de neiging om aan het puntje van zijn/haar neus te zitten. Be aware!

Ongemakkelijk

Natuurlijk, je kunt je ook ongemakkelijk voelen wanneer je de waarheid spreekt. Maar wanneer iemand liegt, is de kans groter dat hij/zij zich ongemakkelijk gaat gedragen. Je ziet dat bijvoorbeeld als je gesprekspartner continu ergens aan friemelt, of juist een enorm stijve houding aanneemt. Als het opvalt dat je gesprekspartner extreem awkward reageert als je hem ergens mee confronteert, houd er dan dus rekening mee iemand kan liegen. We geven natuurlijk geen garantie, maar het is wel iets om op te letten wanneer je je afvraagt of iemand de waarheid spreekt.

Bron: Grazia, FEM FEM | Beeld: Aleksandar Andreev (Unsplash) 

Laatste nieuws