Op naar Litouwen: waarom dit land zich perfect leent voor een citytrip

Een prachtige bestemming die je gewoon wilt ontdekken.

Van sprookjesachtige meren, tot bruisende steden en heerlijk eten. Het leven is goed in Litouwen. Wij vertellen je waarom deze Europese parel een plekje op je reislijst verdient.

Baltische cultuur

Of je nu een korte stedentrip wilt maken of juist van plek naar plek wilt hoppen tijdens een roadtrip: in Litouwen ben je aan het juiste adres. Het leuke aan het land is dat er veel te ontdekken valt. De Baltische cultuur mengt zich hier met Europese, Oosterse en Westerse invloeden. Maar vergis je niet, Litouwen heeft ondanks de culturele invloeden ook een sterke eigen identiteit.

Litouwen voldoet aan alle elementen die nodig zijn voor een perfecte citytrip. Je hebt er bruisende steden, kunt er heerlijk eten (zowel in de stad als daarbuiten) en er valt veel te ontdekken op archeologisch gebied. Wij tippen wat je absoluut niet mag overslaan wanneer je in Litouwen bent. Te beginnen bij Vilnius.

Beeld: Lithuania Travel

Veelzijdig Vilnius

Het liefst gaan we wekenlang op vakantie, maar niet iedereen is gezegend met een gul verlofdagenbeleid. Of je nu een week vakantie hebt of slechts een lang weekend, Vilnius is altijd een goed idee. In slechts 2 uur en 20 minuten vlieg je van onze hoofdstad naar die van Litouwen, en vanwege de gunstige ligging van de luchthaven reis je in slechts 15 minuten naar het stadscentrum. En dan kan je vakantie écht beginnen.

Beeld: ©Laimonas Ciūnys

Ook zonder plan kun je heerlijk door Vilnius slenteren. Met name het oude stadcentrum leent zich hier perfect voor. Hier vind je veel van de geschiedenis van Vilnius terug. In een uur tijd zie je al barokke kerken gebouwd door Italiaanse meesters, muurschilderingen in de Joodse wijken en sfeervolle bistro’s waar je heerlijk kunt eten.

Must-taste: eikelkoffie is een van de nationale specialiteiten in Litouwen. Dit drankje wordt gezet van gemalen eikels en heet gedronken. De koffie smaakt nootachtig en zoet, en is van nature cafeïnevrij.

Ook proeven: Šaltibarščiai. Deze koude rode bietensoep is een populair lunchgerecht in Litouwen en eentje die je om z’n knalroze kleur sowieso op de foto wilt zetten.

Beeld: ©Laimonas Ciūnys

Must-do: wil jij je citytrip (letterlijk) naar een hoger niveau tillen? Plan dan zeker een heteluchtballonvaart. Vilnius is een van de weinige steden in Europa waar het is toegestaan om per luchtballon over de stad te zweven. Maak gebruik van die kans en bekijk de prachtige typerende rode daken vanaf een totaal ander perspectief.

Wie liever vanaf de grond het avontuur op zoekt, kan per kayak de Neris verkennen. Deze rivier doorkruist de stad en voert je langs de groene oevers van Vilnius. En als je het wat duistere randje van de stad wilt verkennen, dan kun je de catacomben onder het kathedraalplein verkennen.

Beeld: ©Laimonas Ciūnys

Op een steenworp afstand van Vilnius: Trakai

In Vilnius valt genoeg te beleven, maar ook buiten de hoofdstad is het goed vertoeven. Vanaf Vilnius is het ongeveer een half uur rijden naar het waterrijke Trakai. Deze stad wordt omgeven door de meren Lukos, Totoriškių, Galvės, Akmenos en Gilušio en heeft daarmee een hoog sprookjesgehalte.

Zeker Kasteel Trakai geeft je dat magische gevoel. Het kasteel staat bekend om zijn gotische architectuur en z’n speciale locatie. Het bevindt zich op een klein eiland in het Galvémeer, een van de diepste meren van Litouwen. Via een houten brug loop je zo van het vaste land naar het mini-eiland toe. De waterburcht dateert uit de 14de eeuw en werd gebouwd in opdracht van Vytautas de Grote. Je leert er veel van de geschiedenis, maar houd ook zeker de evenementenagenda in de gaten. Er worden ook vele beurzen en festival georganiseerd in en rondom het kasteel.

Beeld: ©Laimonas Ciūnys

Must-do: geschiedenis is leuk, maar soms heb je zin in actie. Huur daarom zeker een paddleboard of een kayak. Paddel een rondje rondom de burcht en verken het Galvémeer.

Beeld: ©Laimonas Ciūnys

Op de werelderfgoedlijst 

Veel van de indrukwekkende bezienswaardigheden worden op nationaal niveau beschermd en behouden. Toch hebben ook enkele plaatsen een plek op de UNESCO werelderfgoedlijst bemachtigd. Twee die absoluut een bezoekje verdienen zijn de Koerse Schoorwal en de archeologische vindplaats Kernavé.

Koerse Schoorwal

Al sinds de prehistorie wordt het smalle schiereiland Koerse Schoorwal bewoond. En als we het hebben over smal, dan bedoelen we ook echt smal. Het minst brede punt is slechts 0,4 km wijd. Een deel van dit natuurreservaat behoort Litouwen toe, het andere deel Rusland. Het was niet altijd makkelijk om op deze plek te wonen, zo slokten de zandduinen vroeger hele dorpen op. Inmiddels is het men gelukt om het zand te temmen en is het een serene oase geworden. Vanaf Vilnius is het ongeveer 4 uur rijden om het schiereiland te bereiken.

Beeld: ©Andrius Aleksandravičius

Kernavė Archeologische vindplaats

Een andere plek die ook niet zo ver van Vilnius afligt is het dorpje Kernavé. Ooit was het de plek van vele menselijke nederzettingen, tegenwoordig vind je er overblijfselen van heuvelforten, heidense begraafplaatsen en andere monumenten uit de late paleolithische periode tot de Middeleeuwen.

Beeld: ©Vaidas Gegužis

Oftewel, Litouwen is het bezoeken waard! Wil je meer info? Bezoek dan snel www.lithuania.travel of bereid jouw stedentrip of culturele vakantie hier voor en doe extra inspiratie op.

Openingsbeeld: ©Laimonas Ciunys

Laatste nieuws