Santé: met deze likeur maak je elke cocktail beter 

St-Germain haalt de Franse zomer in elk drankje naar boven.

In de zomer nippen we graag aan een heerlijke cocktail, spritz, champagne of rosé. Met St-Germain kun je al deze drankjes naar een hoger niveau tillen. De Franse likeur kun je namelijk aan elk drankje – ja, echt, élk drankje – toevoegen, voor een heerlijke verfrissende en lichtzoete twist. Marie Claire reisde af naar Frankrijk om met eigen ogen te zien met welk indrukwekkende vakmanschap St-Germain gemaakt wordt.

Oorsprong in Parijs

Oui, oui! We stellen je graag voor aan St-Germain, ons nieuwe favoriete drankje voor de zomer. Zoals de naam al doet vermoeden, komt St-Germain uit Frankrijk. De naam is geïnspireerd op de wijk Saint-Germain-des-Près in Parijs, waar het merk zijn oorsprong vindt. De likeur wordt gemaakt met verse vlierbloesems, die slechts één keer per jaar met de hand worden geplukt. Dit gebeurt in de late lente, oftewel op dit moment. Elke fles bevat maar liefst 1.000 van de beste elderflowers, om de natuurlijke smaak te bereiken. Zo geef je elke cocktail een helder en verfrissend randje. Het drankje is daarnaast 100% natuurlijk en bevat geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Gemaakt van vlierbloesem 

Marie Claire reisde af naar Zuid-Frankrijk om de harvest van dit jaar met eigen ogen te zien én beleven. Daar floreren de vlierbloesems op dit moment namelijk volop. Elderflowers bloeien slechts vier tot zes weken per jaar, daarna worden het bessen. Die bessen zijn ook lekker, maar hebben niet dezelfde smaak als de bloemen. Daarom wordt er momenteel fanatiek geplukt, om voor de rest van het jaar voldoende flessen St-Germain te kunnen maken. En het plukken en uitkiezen van geschikte bloemen gebeurt allemaal met de hand. Tijd om een kijkje te nemen hoe dat hele proces eruitziet!

Nadat de bloemen zijn geplukt, begint het proces om er een smaakvolle likeur van te maken. Allereerst wordt de smaak uit de bloemen gehaald en wordt er water aan toegevoegd. Tot slot komt er alcohol en suiker bij, waardoor de kenmerkende smaak van St-Germain ontstaat.

Vleugje Franse zomer

Je kunt St-Germain aan elk drankje toevoegen voor een fris en zoet randje van vlierbloesem. Of je nu van cocktails, rosé of champagne houdt: de likeur geeft elk drankje een vleugje Franse zomer. Welk drankje je in elk geval moet proberen, is de iconische spritz. Daarvoor heb je nodig:

 • 40 milliliter St-Germain
 • 60 milliliter Martini brut prosecco
 • 60 milliliter bruiswater
 • Citroenschil
 • Eetbare bloemen (optioneel)
Likeur St-Germain
De St-Germain Spritz!

Zo maak je de spritz

 • Vul een hoog glas tot de rand met ijsblokjes
 • Giet St-Germain over het ijs in je glas
 • Vul aan moet prosecco en bruiswater
 • Roer de drank goed door, zodat de smaken mengen
 • Draai voorzichtig een citroenschil bovenop je drankje en doe de citroen in je glas
 • Voeg eventueel eetbare bloemen toe ter decoratie
 • Santé!

Geen 18 geen alcohol. 

Bron en beeld: St-Germain/Marie Claire 

Laatste nieuws