Hoe schadelijk is het om een haarelastiekje om je pols te dragen?

We weten dat je het beter niet kunt doen, maar hoe slecht is het eigenlijk als je het wel doet?

Soms weten we niet helemaal zeker of het een hair up of hair down kinda day wordt. Als je 's ochtends begint met los haar, kan het dat je het later toch graag in een knot of staart wilt dragen. En in dat geval wil je een elastiekje bij je hebben. Of je die dan zorgeloos om je pols kunt dragen? Helaas niet.

Ernstige gevolgen

Over het algemeen geldt dat knellende hair ties geen grote risico's met zich meebrengen, al doe je er verstandig aan om het fenomeen zoveel mogelijk te mijden. Dermatoloog Dhaval Bhanusali vertelt aan Huffpost dat de meeste mensen hier geen nadelige gezondheidsrisico's door zullen ervaren. "Maar dat gezegd hebbende, als je haarelastiekje te strak zit kan het de bloedstroom in gevaar brengen en dat verhoogt de kans op ernstiger letsel."

Draag je een elastiekje? Dan zit-ie te strak als je opeens een koude hand krijgt of wanneer je hand wit wegtrekt. Volgens Bhanusali is dit een indicatie dat er niet genoeg bloed door de aderen kan stromen. Verwijder in dat geval meteen het elastiekje en na een paar minuten zouden de symptomen moeten verminderen.

Grotere kans op verwondingen

Neuroloog Huma Sheikh laat weten dat je gevoeliger kunt worden voor verwondingen aan je pols of hand als je een te strak elastiekje draagt. "Er zijn veel slagaders en zenuwen rondom de pols. Afhankelijk van hoe strak het elastiekje is, kan het elastiekje de slagaders, pezen en zenuwen in dat gebied comprimeren. Als de slagaders worden samengedrukt, kan dit de bloedtoevoer naar de omliggende spieren en zenuwen afsnijden, wat zenuwbeschadiging kan veroorzaken."

Volgens Sheikh zijn tintelingen en gevoelloosheid in de pols tekenen van een afgeknelde bloedtoevoer. Gelukkig betekent dit niet meteen slecht nieuws, mits je meteen handelt. "Als je het elastiekje meteen verwijdert en de bloedtoevoer herstelt, is er vaak geen blijvende schade. Als je polst echter te lang onder druk staat door een elastiekje, kan er wel blijvende schade ontstaan."

Dus, voortaan je elastiekje maar in je tas doen?

Bron: Huffpost | Beeld: Andrew (Unsplash)