Donkere kringen onder je ogen? Zo kom je er vanaf

Dermatologen delen hun adviezen.

Photo of attractive young woman wears bath towel on head and soft white dressing gown holds mobile phone enjoys online communication applies moisturising undereye patches drinks hot beverage

We willen fris en opgewekt voor de dag komen – ook zonder make-up – maar soms maken donkere kringen rondom de ogen dit een stuk lastiger. Dermatologen begrijpen deze struggle en delen hun adviezen om van deze wallen af te komen.

Bloedvaten

De huid rond je ogen is veel dunner dan de rest van je gezichtshuid. Dat komt doordat het geen vetweefsel bevat. In plaats van vet zitten er bloedvaten en lymfekliertjes onder de ogen. Omdat hier bloed doorheen stroomt, wat donkerder is dan je huid, zorgt dit voor de donkere kleur rond je ogen.

Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die zorgen voor donkere kringen en wallen:

 1. Een extra dunne huid rond je ogen wordt in sommige families van generatie op generatie doorgegeven.
 2. Een tekort aan vitamine C, zink of ijzer zorgt ervoor.
 3. Wrijven in je ogen zorgt voor irritatie van de gevoelige huid en zorgt voor donkere kringen. Mensen met hooikoorts, in de lente en de herfst, moeten zich dus inhouden.
 4. Een lange tijd achter je computer zitten is ook slecht voor je, zeker voor je ogen.
 5. Stress! Spanningen zorgen ervoor dat de kleur uit je gezicht trekt. Ook slaap je onrustig door stress en dat kan de veroorzaker zijn van de donkere kringen.

Wat je kunt doen

Wanneer je last hebt van donkere kringen, om welke reden dan ook, wil je er misschien wel vanaf komen. Volgens dermatoloog dr. Rebecca Marcus en dr. Marisa Garshick zijn er een aantal manieren waarmee je de donkere kringen kan verminderen.

 1. Voorzichtige aanpak. Het gebied onder de ogen is behoorlijk kwetsbaar. Door de dunne huid is het gebied gevoeliger voor irritatie en vatbaar voor tekenen van veroudering. Ongeacht welke producten je gebruikt, is het volgens Marcus belangrijk dat je gaat voor een voorzichtige aanpak. Wrijf de producten dus niet hard in, maar breng het met een rustige beweging aan.
 2. Draag elke dag zonnebrand. Je hebt dit vast al 100 keer gehoord, maar zonnebrand is echt key. Juist omdat de huid onder de ogen zo gevoelig is, is het belangrijk dat je deze elke dag insmeert.
 3. Hydrateren. Voordat je je make-up aanbrengt, is het belangrijk om het gebied rondom je ogen te hydrateren met een mild product. Volgens de dermatologen kun je het beste gaan voor hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine, evenals lichtgewicht ceramiden.
 4. Bloedcirculatie bevorderen.  Een slechte bloedcirculatie rondom de ogen kunnen de oorzaak zijn van wallen, zwellingen en donkere schaduwen. Dermatoloog Marcus raadt daarom aan om producten te kopen met ingrediënten die de bloedsomloop verbeteren. Denk hierbij aan vitamine K en cafeïne.
 5. Voor mensen met verkleuring of hyperpigmentatie rond hun oog, stellen de experts voor om prioriteit te geven aan ingrediënten die de pigmentatie verlichten en egaliseren. Antioxidanten zoals vitamine C kunnen de huid helpen verhelderen en beschermen tegen schade door vrije radicalen. Ook niacinamide kalmeert niet alleen de huid, maar ook kan helpen bij pigmentatie het verbeteren van donkere kringen.
 6. Retinol. Dit is een van de beste producten als het gaat om anti-aging. Het stimuleert nieuwe collageensynthese, helpt collageenafbraak te voorkomen, fijne lijntjes en rimpels te verbeteren en de celvernieuwing te versterken. In dit geval is het belangrijk om een product te gebruiken dat het gevoelige gebied onder de ogen gebied niet uitdroogt of irriteert.
 7. Hou het simpel. Te veel producten aanbrengen is niet nodig en kan juist zorgen voor irritatie. Smeer daarom dunne lagen van de producten die je gebruikt. Als algemene vuistregel geldt: gebruik een hoeveelheid product ter grootte van een erwt (voor beide ogen).

Bron: Byrdie, Marie Claire Archief | Beeld: Adobe Stock