Hoe je er het beste mee om kan gaan als je je ex tegenkomt

Je ex tegen het lijf lopen blijft altijd een beetje ongemakkelijk...

Full length shot of two teenagers totally absorbed in their smartphones, ignoring each other while walking along the riverside together

Of jullie nu nog maar net uit elkaar zijn of jaren geleden een relatie hadden: het is altijd een beetje awkward om je ex tegen het lijf te lopen. Heel begrijpelijk als je geen idee hebt hoe je jezelf op zo'n moment het beste houding moet geven. Relatiecoach Georgia Grace deelt hoe je hier het beste mee kan omgaan.

Flight or freeze

Of je je ex nu onverwachts op straat tegenkomt, of je weet dat je hem gaat zien bij op feestje van een gemeenschappelijke vriend: je ex tegen het lijf lopen blijft ongemakkelijk. "Het is waarschijnlijk dat je lichaam in een overlevingsstand terechtkomt. Het zogenaamde flight or freeze", legt Grace uit aan Body and Soul. "Dus haal eerst even diep adem." Als je de mogelijkheid hebt, stap even naar buiten of naar een badkamer om je zenuwstelsel te kalmeren. Ademhalingsoefeningen kunnen je erg helpen om stress te verminderen. Ben je een beetje van de schrik bekomen? Dan is het aan jou om te beslissen hoe je met de situatie omgaat.

Geen verplichtingen

"Als de relatie slecht is geëindigd, ben je absoluut niet verplicht om ze gedag te zeggen", zegt Grace. Dai geldt bijvoorbeeld voor exen waar je gewoonweg niet mee overweg kunt, of exen die je slecht hebben behandeld en gemeen, wreed of beledigend waren. "Deze persoon is niet meer in je leven, en soms kan het meer kwaad dan goed doen om met hem om te gaan", aldus de relatiecoach.

"Als je je ex letterlijk tegen het lijf loopt, onthoud dan dat je ze niets verschuldigd bent", benadrukt Grace, die zegt dat zelfs als je het gevoel hebt dat je hallo moet zeggen, "je niet heel lang hoeft te blijven."

Denk aan jezelf

Als je een ex tegenkomt en hij blijkt een nieuwe partner te hebben, dan zal dit je ongetwijfeld even pijn doen - zelfs als jij degene bent die de relatie heeft verbroken. "Dit is iemand die deel uitmaakte van je leven, iemand die jouw persoon was, en nu zijn ze de persoon van iemand anders", legt Grace uit. "Dus nogmaals, vraag jezelf af: voelt het essentieel of noodzakelijk om hen gedag te gaan zeggen?" Volgens Grace heerst er de verwachting dat we "the bigger person" moeten zijn als het gaat om onze exen. Zij is het hier echter niet mee eens en vindt dat je niet onnodig jezelf in een ongemakkelijke situatie hoeft te zetten omwille van beleefdheid. “Soms is het beter om gewoon te glimlachen en te zwaaien en door weer te gaan met je dag."

Een ex tegenkomen zal gevoelens opwekken, hoe lang het ook geleden is of hoe goed je ook uit elkaar bent gegaan. Voel je niet schuldig als je een huidige partner hebt en je emotioneel voelt nadat je een ex bent tegengekomen, en schuif eventuele pijn die naar boven komt niet opzij. Het belangrijkste is dat je je niet schaamt voor een emotionele reactie. Een ex tegenkomen is nooit makkelijk – wees dus aardig voor jezelf terwijl je dit verwerkt.

Bron: Body and Soul | Beeld: Adobe Stock