Science says: hybride werknemers leven gezonder

Uit onderzoek blijkt dat zij meer bewegen, langer slapen en gezonder eten.

Noodgedwongen ruilden we in maart 2020 het kantoor in voor een thuiskantoor (we weten allemaal nog wel waarom). Het bleek de basis te vormen voor het hybride werken. Anno 2023 werken we deels vanuit huis, deels vanaf kantoor. En dat hybride werken blijkt zo z’n voordelen te hebben!

Gezondere leefstijl

Veel werkgevers vinden het fijn om hun personeel full time op het kantoor te zien, maar het heeft zeker z’n voordelen om deels vanuit huis te kunnen werken. Uit onderzoek van IWG, een aanbieder van flexibele werkruimte, blijkt dat hybride werken kan leiden tot gezondere werknemers. Dit komt voornamelijk door de tijdwinst. De reistijd valt weg, waardoor mensen meer tijd hebben voor gezondere gewoontes. Uit het onderzoek onder 2.000 hybride werknemers bleek dat mensen hierdoor per dag gemiddeld 19 minuten langer slapen – wat neerkomt op 71 uur extra slaap per jaar.

Ook bewegen mensen die hybride werken gemiddeld meer, wel 4,7 uur per week om precies te zijn. Dit vergeleken met voor de pandemie. Mensen blijken vooral veel te wandelen, te hardlopen en aan krachttraining te doen. En dat snappen we. Niets lekkerder dan een wandelingetje te maken in je pauze. Vanuit huis reis je bovendien makkelijker meteen naar de sportschool in je sporttenue.

Gezonder eten

Meer slaap en meer beweging is al een behoorlijke winst als je het ons vraagt. Daar blijkt het alleen niet op te houden. Hybride werknemers blijken ook gezonder te eten. 70 procent van de ondervraagde mensen geeft aan dat ze nu meer tijd hebben om elke dag een gezond ontbijtje te eten en 54 procent geeft aan meer tijd te hebben om doordeweeks een gezonde maaltijd te koken.

Productiever werken

De voordelen voor de werknemer zijn duidelijk, maar deze manier van werken werpt ook voor de werkgever z’n vruchten af. Zo gaf 79 procent van de respondenten aan dat ze productiever zijn dan voor de uitbraak van de pandemie. 47 procent zegt dat dit komt omdat ze minder werk gerelateerde stress ervaren en 46 procent wijt het aan het feit dat ze meer tijd hebben om te ontspannen en tot rust te komen na het werk, wat ook weer een positief effect heeft. Zo stelt 66 procent dat hun geestelijke gezondheid beter is dankzij het hybride werken.

Bron: IWG | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws