Glycolic acid voor je oksels: heeft het echt voordelen?

Is het de hype waard?

Ze circuleren al enige tijd op TikTok en Instagram: video’s waarin beautykenners en -liefhebbers demonstreren hoe ze glycolic acid onder hun oksels aanbrengen. Ze jubelen over de voordelen ervan, maar is het de hype waard?

Wat is het precies?

Glycolic acid, of glycolzuur, is een chemische exfoliant. “Het is een van de kleinste alfahydroxyzuren en heeft een lager molecuulgewicht dan andere zuren, zodat het dieper en efficiënter in de huid kan doordringen”, zo legt dermatoloog Martha H. Viera uit aan InStyle. Volgens de dermatoloog is het een fantastische exfoliant, want het irriteert de huid minimaal.

De hype

Op social media laten steeds meer mensen weten dat ze glycolic acid onder hun oksels gebruiken. Beautytokkers verkondigen dat dit werkt als deodorant en dat het hyperpigmentatie onder je armen kan aanpakken. In hoeverre klopt dit?

“Glycolic acid zal niet helpen om minder te zweten”, verduidelijkt verpleegkundig dermatoloog Jodi LoGerfo, iets wat een anti-transparant wel doet (niet te verwarren met deodorant, wat enkel helpt om vervelende geurtjes te weren). Wel kan het op een andere manier handig zijn. “Het is een zuur met een lagere pH dan je huid, waardoor het kan helpen om de bacteriën te weren die normaal voor vervelende luchtjes zorgen.”

In dat geval zou je het product kunnen gebruiken als alternatief voor deodorant, maar als je een anti-transparant gebruikt omdat je minder wilt zweten, is glycolic acid geen goede vervanger.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dr Aamna Adel (@dermatologist_adel)

Donkere oksels

En dan zijn er nog de mensen die de glycolzuur gebruiken om hyperpigmentatie onder de oksels te verminderen. Of dat echt helpt? Dr. Viera vertelt dat dit een mogelijkheid is. “Glycolic acid helpt de bovenste laag van je huid te exfoliëren.” Deze laag van je huid bevat meestal de donkerdere pigmenten. “Het is geen bleekmiddel, maar het is een effectieve manier om hyperpigmentatie te behandelen.”

Bovendien heeft glycolzuur nog een ander fijn effect op je oksels als je dit gebied regelmatig scheert. Het kan namelijk ook ingegroeide haren voorkomen. “Het is een fantastische manier om de huid te kalmeren, vanwege zijn exfoliërende eigenschappen.”

Klinkt als alleen maar voordelen, maar je moet nu niet klakkeloos glycolzuur onder je oksels gaan gebruiken. De huid onder je oksels is erg gevoelig. Gebruik daarom alleen een glycolic acid-product dat minder dan 10 procent glycolic acid bevat. Gebruik het bovendien het liefst alleen voor het slapengaan om de kans op irritatie te verkleinen.

Bron: InStyle | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws