Handig om te weten: in deze stoffen zweet je het minst

Volgens de voorspellingen krijgen we dit jaar een hete zomer.

Met temperaturen tussen de 18 en 21 graden kunnen we momenteel nog niet spreken van een hittegolf. Toch is het niet zo gek om je vast voor te bereiden op tropische temperaturen. Zo voorspelt het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn dat we een hete zomer zullen krijgen.

Hete zomer

Als we de voorspellingen van het ECMWF mogen geloven wordt het een hete zomer. Het centrum vermoedt dat het in de maanden juni, juli en augustus vaak boven de 30 graden zal zijn. Het is dus niet zo'n gek idee om je garderobe vast hittegolfbestendig te maken - ook handig als je binnenkort op vakantie gaat naar een zomerse bestemming. Wij zetten op een rijtje in welke stoffen je het minst zweet.

Viscose en hennep

Viscose is een natuurlijk materiaal en wordt gemaakt van hout- en bamboepulp. Tijdens het verwerkingsproces wordt daar kunststof aan toegevoegd. Het eindresultaat is een stof die enorm op katoen lijkt en alles luchtig houdt. Ook hennep is een goede optie: die stof draagt lekker luchtig en zorgt ervoor dat je geen last krijgt van vervelende geurtjes.

Katoen en linnen

Je hebt het waarschijnlijk al wel vaker gehoord: katoen en linnen zijn goede keuzes voor warme dagen. Het zijn beide natuurlijke, plantaardige materialen die goed ‘ademen’, waardoor je er niet snel in gaat zweten. Op een warme dag is een linnen jurkje of een broek van katoen dus ideaal.

Wol

Waarschijnlijk is dit niet meteen het materiaal waar je aan denkt op een warme dag, maar het is wel degelijk een verstandige keuze. Met name merinowol is heel fijn als het warm is, omdat het luchtig aanvoelt vanwege de dunne vezels waar het uit bestaat. Bovendien absorbeert merinowol zweet en zorgt het ervoor dat het wordt afgevoerd. Dus: is het warm buiten? Trek de (merino)wollen items maar uit de kast!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Aimee Song (@aimeesong)

Wat niet te dragen

Er is ook een aantal stoffen dat je in de zomer beter niet kunt dragen. En hoewel het vast deel uitmaakt van je summer wardrobe, kun je beter geen denim (shorts) dragen. Denim is stug, niet rekbaar en het ademt bovendien niet. Ook polyester is in de zomer niet je beste vriend. Deze stof neemt zweet supersnel op - wat snel voor nare geurtjes zorgt. Draag tot slot liever ook geen nylon. Hoewel het droger aanvoelt, gaat deze stof wel snel stinken.

Bron: ECMWF, Dingen voor Vrouwen | Beeld: NL Beeld/BrunoPress