Rationeel gezien weten we dat het oké is om nog niet die ene droomcarrière te hebben – we zijn immers nog jong. Het kan er alleen wel voor zorgen dat we ons soms erg uitgeput voelen. Herkenbaar? Dan zou het best kunnen dat je een ambitie burn-out hebt.
Wat is het?
We hebben nog niet veel mensen openhartig horen praten over een ambitie burn-out, maar het is wel degelijk een ding. Het is een gevoel van emotionele, fysieke of mentale uitputting wanneer je carrière stagneert. Dit ervoeren mensen onder andere tijdens de pandemie. Hun gestelde carrièredoelen werden toen uitgesteld. Maar ook mensen die zonder succes continu proberen hun carrière naar een hoger niveau te tillen, kunnen de ambitie burn-out ervaren.
“Ambitie is iets prachtigs, maar wanneer het je te veel onder druk zet, kan je een opgebrand gevoel ervaren”, vertelt carrièrecoach Selina Barker aan Stylist. Ze voegt daaraantoe dat we momenteel meer druk dan ooit voelen, door baanonzekerheid door de coronacrisis. De coach komt met de volgende suggesties om met een ambitie burn-out om te gaan.
Bepaal wat succes voor jou is
Het idee van succes verschilt voor iedereen. Toch houden we ons nog weleens vast van de algemene ideeën van de maatschappij. Niet doen, maar bepaal zelf wat succes voor jou betekent! Zo kun je inzichtelijk maken waar jij je tijd en energie het beste in kunt steken.
Volgens Barker kun je jezelf vragen stellen als: ‘Wat zijn activiteiten waar ik van tot leven kom?’, ‘Wat wil ik graag zien gebeuren?’ en ‘Hoe wil ik me voelen?’
Accepteer dat je nog veel wilt ontdekken
We hebben nog weleens het idee dat we precies moeten weten wat we willen met ons leven als we klaar zijn met studeren. Maar news flash, dat hoeft niet. “Dat is zo’n gekke hoeveelheid druk”, vindt ook Barker. “Veel mensen brengen de eerste tien jaar van hun werkzame leven door met het uitproberen van dingen. Het is geen schande als je je realiseert dat je iets helemaal niet leuk vindt en verder wilt.” Van deze ervaring zul je de rest van je leven alleen maar de vruchten plukken, want je zult niet weer de keus maken om dat ene te gaan doen.
Wacht niet op je droombaan
Als je carrière wilt maken is stilzitten vaak geen optie – het rustig aan doen is daarentegen wel af en toe goed voor je. Wacht daarom niet op jouw droombaan en blijf ook niet wanhopig zoeken naar die functie. Een baan vinden kan al zo moeilijk zijn, laat staan eentje die aan al je eisen voldoet. Al bekent het zeker niet dat je je droombaan moet opgeven. Wácht er alleen niet op.
Wees inventief in het bemachtigen van je droombaan. Je kunt wel solliciteren naar banen, maar soms heb je ondanks je kunnen net geen geluk. Probeer op een andere manier een voet binnen de deur te krijgen. Bijvoorbeeld door ergens vrijwilligerswerk te doen of door een cursus te volgen die jouw skills uitbreiden.
Spiegel jezelf niet te veel aan voorbeelden op social media
Niet alleen Instagram kan je een down gevoel krijgen, maar ook sociale kanalen als LinkedIn kunnen een ambitie burn-out verergeren. Zeker als je jezelf vergelijkt met een oud-klasgenoot of een oud-studiegenoot. Barker stelt voor dat je regelmatig een break van social media neemt en om mensen te ontvolgen die jou een negatief gevoel over jezelf of je carrière geven.
Relativeer
Door de pandemie is momenteel niet alles mogelijk. Je hebt misschien het afgelopen jaar niet de groei doormaakt die je voor ogen had, maar zie het niet als een verloren jaar. “In het grotere geheel, zal dit je niet terughouden in je carrière”, deelt Barker. “Haal de druk van jezelf en realiseer je dat iedereen in hetzelfde bootje zat.”
Het is belangrijk om af en toe even te relativeren. Er zit geen tijds- of leeftijdslimiet op je carrière. Doe wat voor jou nodig is om te relativeren. Bedenk je eens welke bekende mensen pas op latere leeftijd hun successen behaalden. Neem nu Oscarwinnares Viola Davis. Hoewel ze afstudeerde aan Juilliard, brak ze pas door bij het grote publiek op haar 43ste.
Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock