Collega's die elkaar na een lange avond doorwerken spontaan in de armen vliegen, terwijl thuis een partner op hen wacht – het gebeurt niet alleen in films. Affaires ontstaan ook in 'het echte leven', vaak tussen mensen die dezelfde functie bekleden. Hoe zit het precies?
Affaires op het werk
Sommige mensen ontmoeten de liefde van hun leven op kantoor. Niet zo heel gek, want op deze plek loop je mensen tegen het lijf met dezelfde interesse als jij. Ze werken immers in dezelfde sector. Maar daarnaast beginnen ook veel affaires op kantoor. Volgens psychotherapeut Lucy Beresford is het de combinatie van macht en druk waardoor een office affair ontstaat.
“Affaires draaien niet altijd om sex, al kan fysieke intimiteit wel een grote rol spelen”, zo vertelt Beresford aan HuffPost UK. “Die affaires gaan meer over het creëren van een versie van jezelf die aantrekkelijker en levendiger is dan de versie die je bent in je primaire relatie.”
Spanning en succes
Succes is enorm aantrekkelijk en de werkvloer is dé plek om het succes van anderen te aanschouwen. Bovendien is het spannend. “Er kunnen regels op de werkvloer zijn die een romance verbieden, waardoor een dergelijke relatie nog spannender wordt”, weet Beresford.
Ook het ‘we zitten in hetzelfde schuitje’-gevoel kan gevoelens aanwakkeren. Zeker als twee mensen te maken hebben met een job die mentaal veeleisend is. “De intensiteit van die druk kan leiden tot een sterke band. Het delen van die druk kan oplopen tot het overschrijden van persoonlijke en seksuele grenzen”, aldus psycholoog Dr. Chloe Paidoussis Mitchell.
Vreemdgaan met een collega
Wie fulltime werkt spendeert ongeveer 40 uur per week met collega’s. Als iemand een zeer drukke baan heeft, misschien nog wel meer. Volgens Paidoussiss Mitchell zijn het deze collega’s die de druk op het werk het beste begrijpen, en dus niet de partner die men thuis heeft. “Dat creëert een gevoel van alleen zijn. Het is mentaal en emotioneel uitputtend. Het verlangen om verbinding te voelen en om aan de stress te ontsnappen kan te overweldigend worden.” Oftewel: iemand kan soelaas zoeken bij een collega.
Volgens relatieadviseur Dee Holmes kunnen er ook andere redenen zijn voor het rijden van een scheve schaats op kantoor. “Het kan een patroon zijn voor sommigen, maar het kan ook een teken zijn dat de huidige relatie niet werkt. Iemand voelt dan de neiging om intimiteit bij een ander te zoeken. Voor de meesten geldt echter dat ze zich dusdanig aangetrokken voelen tot een ander, dat ze dat gevoel niet kunnen weerstaan, ondanks het feit dat ze al een gelukkige relatie hebben.”
Wat te doen met die aantrekkingskracht?
Voel jij momenteel een niet te ontkennen aantrekkingskracht met een collega, terwijl je een relatie hebt? Dan kun je volgens Holmes het best je eigen gedrag en de relatie onder de loep nemen. “Kijk naar waar de balans mist”, adviseert ze. “Is er een probleem in je relatie dat aangepakt moet worden? Waarom voel je de verleiding om iets te doen met een collega? Vaak geven mensen niet eerlijk aan zichzelf toe wat er echt aan de hand is, tot ze daadwerkelijk de mist in zijn gaan.”
Blijf jezelf daarnaast altijd de vraag stellen of je iets verzwijgt voor je partner of niet. Een lunch met een collega is bijvoorbeeld onschuldig, maar hoe zit dat met die paar drankjes na werktijd? Door jezelf af te vragen of je iets voor je partner verzwijgt, kun je volgens Holmes achterhalen of je de grens aan het overschrijden bent. Als je eerlijk antwoord op deze vraag kunt geven, weet je vaak zelf ook wel wat the decent thing to do is.
Bron: HuffPost UK | Beeld: Adobe Stock