Kort en snel of lang en wat trager: welke soort wandeling is beter voor je? 

De snelheid en afstand hebben invloed op de gezondheidsvoordelen van een wandeling.

De kracht van een ‘simpele’ wandeling mag niet onderschat worden. Je kunt er je bloeddruk en cholesterol mee verlagen, je houdt je longvermogen er gezond mee, verbetert je nachtrust en het is goed voor je hersenen. Maar als je deze al positieve effecten wilt boosten, speelt de duur en snelheid van je wandeling dan ook een rol?

De gezondheidseffecten

Dat een wandeling gezondheidsvoordelen heeft, weten we. Maar hoe kan het eigenlijk dat een simpele stroll around the block zoveel goeds voor je lichaam doet? Dr. Aishal Iqbal verklaart aan Stylist UK dat dit komt omdat je je aerobe capaciteit verhoogt door te wandelen. Als je wandelt, verhoogt je hartslag waardoor het een cardio-oefening wordt. Een wandeling an sich is dus al een goed idee, maar je kunt je wandeling natuurlijk op verschillende manieren vormgeven. Je gaat een snel en kort blokje om, of je wandelt wat langzamer een langere afstand.

Snelle en korte wandeling

Een snelle, korte wandeling kan je cardiovasculaire gezondheid aanzienlijk verbeteren. Niet heel vreemd, want hoe sneller je wandelt, hoe hoger je hartslag (al moet je ook niet hopen op een te hoge hartslag, want dat is ook weer niet altijd goed)

“Het zorgt ervoor dat het lichaam zuurstof efficiënter door het lichaam kan rondvoeren”, aldus Dr. Iqbal. Ook is het goed voor je spieren. “Korte en snelle wandelingen kunnen ook effectief zijn voor spierversteviging, omdat ze een aantal verschillende grote spiergroepen in de benen gebruiken, waardoor hun kracht toeneemt.”

Een tragere, lange wandeling

Als je langzamer wandelt, schiet je hartslag niet dusdanig omhoog zoals bij een snelle wandeling. Toch betekent het niet dat het daarom minder goed voor je is. Dr. Iqbal legt uit dat het ook z’n voordelen heeft voor je cardiovasculaire systeem. “Het versterkt je hart en bloedsomloop, waardoor je je algehele uithoudingsvermogen vergroot”, vertelt ze. Ook is het perfect voor recovery days, wanneer je bijvoorbeeld keihard hebt getraind in de sportschool. Beweging met een lage intensiteit bevordert doorbloeding, wat spierherstel weer stimuleert. En de langzamere wandeling is perfect voor personen met mobiliteitsproblemen, want, zo legt Dr. Iqbal uit “het heeft een lagere impact op je gewrichten.”

Welke is beter?

Kun je stellen dat de ene wandeling beter is dan de ander? Surprise, surprise: het ligt aan de situatie. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent kan de ene soort wandeling meer voordelen hebben dan het andere. Toch zou Dr. Iqbal vaker een kortere en snellere wandeling aanraden, indien mogelijk. “De voordelen die dit heeft voor de cardiovasculaire gezondheid zijn essentieel om over na te denken”, stelt ze. Bovendien is het qua tijd makkelijker om een snelle wandeling in te plannen, die neemt nu een minder grote hap uit je vaak toch al drukke dag.

Bron: Stylist | Beeld: Tobi (Pexels) 

Laatste nieuws