Gebruik je een werklaptop? Doe deze dingen dan niet

Hoe fijn een werklaptop ook is, de grens tussen werk en privé wordt al snel overschreden

Een werklaptop is ideaal als je hybride of thuis werkt, maar meestal gebruiken we hem niet alleen om te werken. Een persoonlijke mail sturen of online winkelen in de pauze is immers zo gedaan. Toch adviseren IT-experts om je werklaptop niet als jouw eigendom te zien, en raden daarom aan om deze dingen niet (meer) te doen – en we zijn er allemaal schuldig aan.

Werklaptop

“Laptops zijn geweldige productiviteitstools in het leven, en de scheidslijnen tussen persoonlijke en werkproductiviteit vervagen soms vanwege het gemak”, zegt IT-consultant Jacqueline Pitter. Een mailtje sturen is nog geen ramp, maar kan het wel gevaarlijk worden wanneer je je werklaptop gaat gebruiken voor privédoeleinden. Zo is er het gevaar dat je gegevens worden gelekt of dat je niet meer bij je persoonlijke documenten kan. De volgende dingen kun je daarom beter niet meer doen.

1. Je gebruikt je werklaptop als je eigen laptop

Hoe lang je ook bij een bedrijf werkt, het is belangrijk om te onthouden dat een werklaptop eigendom is van de werkgever en niet van jou. “Hoe vaak je je werklaptop ook gebruikt en in je bezit houdt, het is nooit echt je persoonlijke eigendom en toch is het je eigen verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen”, legt Pitter uit. Verwijder daarom nooit beveiligingsfuncties of antivirusfuncties.

2. Je laat je werklaptop niet ontgrendeld achter

Een laptop die je voor je werk gebruikt bevat vaak gevoelige informatie, en daarom des te belangrijker om hem niet onbeheerd en ontgrendeld achter te laten. Niet alleen gevoelige informatie over je werk kan gelekt worden, ook vertrouwelijke informatie, inloggegevens en zelfs betaalpassen – als deze gekoppeld zijn aan je laptop.

3. Je bewaart geen persoonlijke documenten op je desktop

Een voordeel en een nadeel van een werklaptop is dat je werkgever op afstand toegang kan hebben. Ideaal als je ergens hulp bij nodig hebt, minder ideaal als je ontslagen wordt. Veel werkgevers blokkeren namelijk de werklaptop na ontslag. Bewaar daarom nooit persoonlijke documenten op je desktop. Dit geldt ook voor wachtwoorden, vakantiefoto’s en andere gevoelige informatie zoals belastingdocumenten. Als je er niet meer bij kan, heb je een veel groter probleem.

Pitter adviseert daarom om altijd een back-up te maken van persoonlijke documenten, zoals Google Drive of een andere cloudopslagruimte. Zo weet je zeker dat je altijd bij je gegevens kan, ook als je niet meer voor het bedrijf werkt!

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws