Migraine zonder hoofdpijn: wat is stille migraine precies?

Je hebt dan last van alle migrainesymptomen, behalve van hoofdpijn.

De klassieke omschrijving van migraine is dat het een aanval van ontzettend erge hoofdpijn is. Toch kan migraine ook op een andere manier de kop opsteken – no pun intended. Heb jij weleens van stille migraine gehoord? Wij leggen uit wat het is.

Meest voorkomende vorm van migraine

Een stille migraine is in principe migraine zonder hoofdpijn – en ja, dat klinkt een beetje raar. Het is echter niet zo gek als het klinkt. Mensen die weleens een migraine hebben gehad, weten dat je ook last kunt hebben van andere symptomen. Denk aan aura’s, gevoelig zijn voor licht of misselijkheid. Bij een klassieke migraine heb je last van hoofdpijn en die zogenoemde aura’s, waarbij een vlek in je beeld verschijnt die verschillende kleuren en vormen aan kan nemen.

Stille migraine

Bij een stille migraine heb je eigenlijk last van precies dezelfde symptomen, behalve de hoofdpijn. Bovendien is het verstandig om deze vorm van migraine goed in de gaten te houden. “Bij een stille migraine heb je in de toekomst meer kans op een beroerte”, vertelt arts Medhad Mikhael aan Single Care. Om die reden houdt Dr. Mikhael patiënten met stille migraines extra goed in de gaten.

Symptomen

We noemden net al een aantal symptomen die je kunt ervaren bij een stille migraine. Hieronder vind je een completere lijst hiervan.

Als je last hebt van een stille migraine, kun je de volgende symptomen ervaren:

  • Aura’s en aurasymptomen zoals gekke geuren ruiken, een tintelend gevoel in de armen of nek ervaren, problemen met gehoor, slapheid in de armen, problemen met spraak;
  • Gevoelig voor licht en harde geluiden;
  • Gevoelig voor bepaalde geuren;
  • Overgeven en misselijkheid.

Volgens neuroloog Cliffor Segil zijn bovenstaande symptomen de symptomen van een ‘klassieke stille migraine’. De dokter vertelt dat oogmigraine daarnaast een vorm van stille migraine is. Hierbij wordt het zicht van iemand tijdelijk beperkt. Iemand kan dan veel vlekken zien en dit kan voor duizeligheid zorgen. Daarnaast bestaat er ook nog hemiplegische migraine. Bij deze vorm van een stille migraine heeft iemand tijdelijk beroerte-achtige symptomen, zoals verlamming of gevoelloosheid aan een kant van het lichaam. Heb je regelmatig last van deze symptomen? Dan raadt Dr. Segil je aan om hierover te praten met je dokter. “Zeker als het voor stress zorgt of je leven erg beïnvloedt.”

Bron: Singlecare, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Jonathan Borba (Unsplash) 

Laatste nieuws