Houd jij ook zo van eindeloos tafelen in eigen tuin? Met deze frisse lentewijnen maak je je tuindiner compleet!  

Nu het volop voorjaar is kunnen we, als het weer het toelaat, weer heerlijk dineren in onze eigen achtertuin. De typische lentegerechten zoals asperges met zalm, een frisse salade of een lichte quiche smaken immers nóg beter in de buitenlucht. Zeker met fluitende merels op de achtergrond, zonnestralen op het gezicht én een smaakvol wijntje in het glas is een mens al gauw tevreden.  

Maar welke wijn mag je komen vergezellen bij je diner in de buitenlucht? Dat hangt natuurlijk af van wat er precies op het menu staat. Hieronder geven we je bij een aantal lekkere voorjaarsgerechten en een mooie wijnsuggestie. 

Asperges 

Als er iets is dat we massaal graag eten in de lente, zijn het wel asperges! Gecombineerd met zalm, omwikkeld in ham op z’n Hollands of als maaltijdsoep. Maar wat is nu de lekkerste wijn om te schenken bij het zogeheten ‘witte goud?’ Over het algemeen is een witte wijn het lekkerst bij de milde, subtiele smaken van witte asperges. Zo is bij asperges met ham en een romige hollandaisesaus en een gekookt eitje, of bij asperges met zalm, een jonge Chardonnay zonder houtrijping een perfecte begeleider. Ook Pinot Grigio is vanwege zijn zachte en aangename ronde karakter een uitstekende match bij witte asperges. 

Ga je groene asperges serveren, bijvoorbeeld door een salade, of bij pasta of risotto? Probeer er dan eens een Sauvignon Blanc bij uit de Franse Loire of uit de Pays d’oc. Deze Franse wijnen zijn fris van smaak met hoge zuren waardoor ze het kruidige karakter van de groene asperges perfect weten aan te vullen.  

Mosselen 

Eet jij altijd mosselen buiten de deur? Kom dan eens uit je comfortzone en maak ze een keer thuis klaar! Een pannetje gekookte mosselen is leuk en feestelijk om van te genieten in je eigen achtertuin. Combineer de mosselen bijvoorbeeld met ovenfriet en wat frisse salade, en je hebt een volwaardige lentemaaltijd.  

Bij gekookte mosselen is een droge witte wijn de beste match. Ga bijvoorbeeld voor Pinot Blanc of Chardonnay zonder houtrijping en je zit zeker goed. Zet je gefrituurde mosselen op tafel? Dan is een Mousserende wijn zoals Cava Brut een verrassend goede combi. Het kruidige karakter en de verfijnde bubbel van de Cava brengt een frisse balans tegenover het vettige, krokante van gefrituurde mosselen.  

Quiche  

Ook een hartige taart leent zich uitstekend om in de tuin van te genieten deze lente, zeker in combinatie met lentegroenten zoals courgette, prei, asperges of spinazie. In een quiche kun je allerlei groenten verwerken, maar de basis is vaak met ei, room, bladerdeeg en kaas. Vanwege die smeuïge, romige smaken kun je het beste gaan voor een volle witte wijn waarin die zachte romigheid terugkomt zoals bijvoorbeeld Viognier of Chardonnay.  

Proost en geniet van het voorjaar!  

Beeld: Kelsey Chance (Unsplash)