Waarom het volgens haarstylisten het beste is om altijd haarolie te gebruiken

Spoiler: het is een hele waslijst aan voordelen.

Vooral voor degenen die vaak last hebben van een vette coupe, kan de gedachte om vrijwillig extra olie op je haar te smeren een tikkeltje beangstigend zijn. Toch hebben onze lokken dit hydraterende goedje wel degelijk nodig. Een expert geeft uitleg.

Waarom haarolie gebruiken een goed idee is

Net als de huid op de rest van het lichaam, creëert je hoofdhuid een bepaalde hoeveelheid olie. Die oliën gaan dan naar je haar, waardoor je lokken niet droog en breekbaar worden. Iedere hoofdhuid is echter uniek en om verschillende redenen produceren sommige mensen niet genoeg olie om het haar gehydrateerd te houden. Daarnaast kunnen bij mensen met bepaalde haartypes, zoals krullend, die natuurlijke oliën ook niet zo efficiënt langs de haarschacht glijden.

Dat is in de eerste plaats waar haaroliën een rol spelen: “Haaroliën worden al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt om de gezondheid van het haar te bevorderen. Het wordt meestal gemaakt van verschillende natuurlijke oliën, zoals kokosnoot-, argan-, jojoba- of olijfolie”, vertelt Kasper Heemskerk, International Education Director van Balmain Hair Couture, aan InStyle. De primaire functie van haarolie is om "het haar en de hoofdhuid te voeden en te conditioneren, vooral voor mensen met droog of beschadigd haar", legt Heemskerk uit. Daarnaast zijn er volgens hem andere voordelen van het gebruik van haarolie. Verassend veel zelfs, als je het ons vraagt!

Hittebescherming

"Sommige haaroliën, vooral met siliconen of lichtgewicht oliën, kunnen een zekere mate van bescherming bieden bij het gebruik van hittestylingstools zoals föhns", zegt Heemskerk. "De oliën vormen een barrière tussen het haar en de hitte, waardoor schade veroorzaakt door hoge temperaturen wordt verminderd."

Anti-pluis

"Haarolie kan pluizen verminderen door het haar te hydrateren en een laagje om de haarschubben creëren", zegt hij. "De oliën maken de haarschubben glad, waardoor de kans op pluis wordt verkleind."

Extra glans

"Haaroliën kunnen de natuurlijke glans van het haar versterken, waardoor het er gezond en glanzend uitziet", zegt Heemskerk. "Het reflecteert licht, waardoor het haar er gladder en stralender oogt."

Gezonde haargroei

"Van bepaalde oliën, zoals kokosnoot en rozemarijn, wordt aangenomen dat ze eigenschappen hebben die het haar kunnen versterken en een gezonde groei kunnen bevorderen", legt de expert uit. "Ze voeden de hoofdhuid, verbeteren de bloedcirculatie en leveren essentiële voedingsstoffen aan de follikels."

Minimale irritatie

"Sommige oliën, zoals tea tree olie, hebben antibacteriële, antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen die je hoofdhuid vrijhouden van aandoeningen die jeuk, schilfers en puistjes veroorzaken en een gezonde haargroei belemmeren."

Hoewel sommige haaroliën beweren dat ze gespleten haarpunten weer herstellen, is dit helaas een mythe: niets kan ze echt repareren. "Als het haar eenmaal is gespleten, is de enige effectieve manier om gespleten haarpunten kwijt te raken, door ze bij te knippen", zegt Heemskerk. "Het gebruik van haarolie kan wél helpen gespleten haarpunten te voorkomen door het haar te hydrateren en de kans op breuk te verkleinen."

Bron: Instyle | Beeld: NL Beeld/ Brunopress