De ins en outs van een eiwitdieet

Je wilt gezond leven en daarom probeer je voldoende te bewegen en gevarieerd te eten. Wil jij weten wat je nog meer kan doen voor een gezond lichaam? Een eiwitdieet is zeker het proberen waard. Wat is een eiwitdieet? Bij een eiwitdieet haal je je energie voor het overgrote deel uit eiwitten. Koolhydraten en vetten maken een minder belangrijk onderdeel uit van je voedingspatroon. Bij een eiwitdieet of proteïne dieet draait het allemaal om een goede balans voor jouw lichaam. Zo ga je jezelf nog fitter voelen. 

 

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn zowel bouwstoffen als voedingsstoffen voor je lichaam. Eiwitten voorzien je lichaam van energie. Daarnaast leveren ze een bijdrage aan het behoud van sterke botten en helpen ze je spieren te herstellen na het sporten. Eiwitten komen in je hele lichaam voor. Veertig procent van de eiwitten zit in je spieren en een kwart ervan zit in je organen. Het restant van de eiwitten bevindt zich in je bloed en in je huid. Lichaamseiwitten worden de hele dag door opgebouwd en afgebroken. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Een deel van de aminozuren die we nodig hebben, maakt ons lichaam niet zelf aan. Je vult dit aan met eiwitrijke voeding of supplementen, zoals een eiwitshake of een proteïnereep. 

Eiwitten in je voeding

 We onderscheiden dierlijke en plantaardige eiwitten. Vlees en met name kipfilet bevat veel eiwitten. Ook vind je dierlijke eiwitten in eieren, vis, kaas en andere melkproducten. Ben je vegetarisch of veganistisch of zoek je variatie? Plantaardige eiwitten vind je in noten, soja-producten en peulvruchten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten is 0,8 tot 1 gram per kilo lichaamsgewicht. Sport je veel of wil je spieren opbouwen, dan is deze hoeveelheid in veel gevallen niet voldoende. Als je spiermassa wilt opbouwen en je vetpercentage wilt verminderen heb je ongeveer 2 gram eiwitten nodig per kilo lichaamsgewicht. Ook duursporters hebben baat bij meer eiwitten voor het herstel van de spieren. Voor duursporters geldt een aanbevolen hoeveelheid van 1,2 tot 1,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Hoe groter de dagelijkse hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt, hoe lastiger het is om dit via je voeding binnen te krijgen. Signalen van een eiwittekort zijn broze nagels, het langzamer genezen van wondjes, haarverlies en minder snel herstellen na het sporten. Het volgen van een eiwitdieet kan helpen om de gewenste hoeveelheid eiwitten in te nemen, net als het gebruik van supplementen als een eiwitreep of een eiwitshake. 

Wat houdt een eiwitdieet in?

Bij een eiwitdieet val je af zonder dat je een hongergevoel krijgt. Zo voorkom je eetbuien. Bovendien hou je voldoende energie om te blijven sporten en krijg je een stralende en egale huid. Het eten van meer eiwitten kan helpen om je spiermassa te vergroten. Een grotere spiermassa helpt weer om extra calorieën te verbranden, ook als je rust. Bij een eiwitrijk dieet gaat het niet alleen om de hoeveelheid eiwitten die je binnenkrijgt, maar ook om de kwaliteit. Koolhydraten en ongezonde vetten vervang je door eiwitten. Je eet vooral onbewerkte producten, zoals verse groente, vis en vlees. Bij een eiwitdieet verhoog je je eiwitinname tot maximaal 2,5 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Supplementen kunnen je dieet ondersteunen. Neem een eiwitshake mee als je gaat sporten of stop een proteïnereep in je tas als je naar je werk gaat. Een eiwitdieet is goed in te passen in een druk leven en helpt je je doelen te behalen.