Hoe een sleep divorce de nachtrust van jou en je partner kan verbeteren

Het klinkt misschien niet zo gezellig, maar het kan wonderen doen voor je nachtrust.

Niets romantischer dan ’s ochtends naast je partner wakker worden. Mits jullie beiden goed geslapen hebben. Slapen jij en je lief elke nacht naast elkaar, maar is jullie nachtrust niet optimaal? Dan is een sleep divorce het overwegen waard.

Verschillende voorkeuren

Het klinkt misschien naar, een sleep divorce, maar het houdt alleen maar in dat je in een ander bed of zelfs een andere kamer slaapt dan je partner. Vooral als jij en je partner een heel ander slaapschema hebben, blijkt dit goed te werken. Slaapdeskundige Terry Cralle vertelt aan Well and Good over de verschillende voorkeuren van mensen: “Sommige mensen slapen het liefst in een heel warm bed, anderen geven de voorkeur aan een lagere temperatuur. Sommige houden van een hard matras, andere hebben liever de zachte variant. Ook kan het gebeuren dat jij het liefst in volledige stilte slaapt, terwijl je partner graag een verwarming of airco aan heeft staan. Om nog maar te zwijgen over de dekens, die vaak door een van beide partners worden afgepakt waardoor de ander in de kou ligt.”

Goed gesprek

Alle bovenstaande problemen kunnen ervoor zorgen dat jouw slaap of die van je partner vaak wordt verstoord. Een sleep divorce is dan een prima idee om allebei slaap van betere kwaliteit te ervaren. Voordat je echter je kussen pakt en naar een andere kamer verhuist, zijn er een paar dingen waar je over na moet denken. Het is verstandig om van tevoren met elkaar om de tafel te gaan en de redenen voor het gescheiden slapen te bespreken. Daarmee voorkom je dat er onderliggende frustraties over slaap (of het gebrek daaraan) blijven bestaan. Ook is het handig om afspraken te maken over de frequentie van het gescheiden slapen. Gaan jullie dat elke nacht doen, of bijvoorbeeld alleen als jullie op verschillende tijden op moeten staan?

Intimiteit afspreken

Een derde punt waarover overlegd moet worden voor je aan een sleep divorce begint, is intimiteit. Intieme tijd samen wordt immers verminderd als jullie allebei in een apart bed liggen. Door daar van tevoren afspraken over te maken, wordt dat geen issue. Er kan ook een compromis worden gesloten waarbij jullie wel intieme tijd in bed doorbrengen, maar een van beide partners vervolgens naar een ander bed verhuist. Als jullie weten dat jullie er niet aan toekomen zonder vaste afspraken, kan intimiteit ook gepland worden. Er staan dan momenten (‘s ochtends of ‘s avonds) vast waarop jullie sowieso in één bed liggen en intiem zijn. Op die manier houd je het relatievuurtje brandend zonder dat je slaap eronder lijdt.

Bron: Well and Good, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Zohre Nemati (Unsplash) 

Laatste nieuws