Stokeren voor of na het tanden poetsen? 

Tandplak is de belangrijkste oorzaak van cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen. Het is een dun laagje bestaande uit speeksel, voedselresten en bacteriën. Verwijder je dat niet van je gebit, dan verhardt het zich onder invloed van mineralen in het speeksel tot tandsteen. Dat is poreus, waardoor het nog meer tandplak aantrekt, dat ook weer kan verharden. Een nare vicieuze cirkel, met steeds meer risico op cariës en tandvleesontstekingen. 

Je moet er dus alles aan doen om dat te voorkomen. Door twee keer per dag je tanden goed te poetsen verwijder je de tandplak van je gebit. Daarnaast moet je dagelijks de interdentale ruimten, de plekjes tussen je tanden en kiezen, reinigen. 

Omdat de tandenborstel daar niet bijkomt doe je dat door middel van tandenstokers, tandenragers (interdentale borsteltjes) of flosdraad. Flossen is populair, hoewel tandartsen en mondhygiënisten twijfels hebben of iedereen thuis de juiste techniek heeft om het ook echt goed te doen.  

Vanuit die optiek hebben tandenstokers voordelen, dit zou je gemakkelijker zelf kunnen uitvoeren. 

Tandenstokers 

Tandenstokers werden al in de prehistorie gebruikt en stokeren is nog steeds een uitstekende methode om tandplak tussen je tanden en kiezen te verwijderen. Maar dan moet je wel echte, houten tandenstokers gebruiken.  

Cocktailprikkers zijn weliswaar van hout en handig om in een restaurant even snel de voedselresten tussen je tanden te verwijderen, maar ze zijn niet geschikt als tandenstoker. Ze verwijderen geen tandplak en beschadigen bovendien je gebit en tandvlees. 

Een echte tandenstoker is van (berken) hout, heeft een driehoekige wig-vorm en heeft maar één punt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten omdat ook niet iedereen dezelfde interdentale ruimte heeft.  

Het voordeel van tandenstokers is dat je niet alleen tandplak verwijdert, maar ook je tandvlees masseert. Dat zorgt voor een betere doorbloeding, wat het tandvlees gezonder maakt. 

Stokeren 

Stokeren is het gebruiken van de tandenstoker. Als je er net mee begint kan het pijnlijk zijn en kan het tandvlees gaan bloeden. Hetzelfde gebeurt overigens als je begint met flossen of tandenragers. Het is een teken dat er sprake is van licht ontstoken tandvlees. Bij dagelijks gebruik van tandenstokers verdwijnt op den duur de irritatie en het bloeden. Als dat niet zo is, meld dat dan aan je tandarts of mondhygiënist. 

Het advies is om één keer per dag te stokeren en dat echt iedere dag te doen. Daarom is het goed om er een vaste gewoonte op een vast tijdstip van te maken. Voor veel mensen is het gemakkelijk om het ’s avonds voor het slapen gaan te doen, samen met het tanden poetsen. Het voordeel daarvan is dat je vervolgens urenlang niet eet of drinkt en de interdentale ruimten dus schoon blijven. 

Vlak na het eten of drinken is stokeren, net als tanden poetsen, niet aan te raden. Door de inwerking van zuren in voedingsmiddelen wordt het tandglazuur tijdelijk zachter, waardoor je er een laagje af kunt stokeren. Doe je dat dagelijks, dan leidt dat op den duur tot tanderosie op die plekken. Wacht daarom met stokeren minstens een uur na het eten of drinken. 

Stokeren voor of na het tanden poetsen? 

Traditioneel wordt geadviseerd om vóór het tanden poetsen te stokeren. Je verwijdert immers tandplak uit de interdentale ruimten, die dan op je gebit of in je mond terecht komt. Door eerst te stokeren verwijder je deze restjes tandplak tijdens het tanden poetsen. 

Als je na het tanden poetsen je mond naspoelt met mondwater, mag je eerst poetsen en dan stokeren. Je spoelt de tandplak uit de interdentale ruimte dan weg met het mondwater. 

Hoe moet je stokeren? 

  • Maak de tandenstoker nat met kraanwater of speeksel. Een natte tandenstoker is buigzamer en maakt dat je goed bij je achterste kiezen kunt komen. 
  • Hou de tandenstoker stevig vast tussen duim en wijsvinger. 
  • Zet de tandenstoker tussen je tanden. De platte kant komt tegen de tandvleesrand. 
  • Duw de tandenstoker zo ver mogelijk de interdentale ruimte in. 
  • Beweeg de tandenstoker een keer of 5 van buiten naar binnen om de tandplak te verwijderen. 
  • Herhaal dit voor alle interdentale ruimten.  
  • Als de tandenstoker onderweg afbreekt, pak dan een nieuwe. 
  • Vergeet je achterste kiezen niet. Als je je mond een beetje dicht doen kun je beter achterin komen. 

Als je twijfelt over de juiste maat van de tandenstoker of over je techniek kun je tandarts of mondhygiënist om advies vragen. 

Wat is een goede tandenstoker? 

Een voorbeeld van een goede tandenstoker is die van Stim-U-dent. Deze houten tandenstokers zijn zacht en buigzaam. Ze vormen zich precies tussen je tanden, waardoor ze tandplak beter verwijderen dan de meeste andere tandenstokers. 

Beeld: Nati (Pexels)