Kan zonnebrand daadwerkelijk voor puistjes en andere oneffenheden zorgen?

Geen SPF aanbrengen is natuurlijk geen optie, maar kleven er eigenlijk ook nadelen aan zonnebrand?

Woman using sunscreen cream. Beautiful girl with sun protection

Met het aanbreken van zomerse temperaturen lijkt het zonnebrandseizoen pas echt aangebroken te zijn, en dat terwijl je ook in de andere seizoenen elke dag een SPF zou moeten aanbrengen. Niet iedereen is echter zo'n fan zonnebrand. Het zou namelijk voor puistjes kunnen zorgen. Wij vroegen ons af wat er nu klopt van die claim.

Puistjes van zonnebrand

We zullen er niet omheen draaien. Het is inderdaad mogelijk om puistjes te krijgen van zonnebrand, zo deelt dermatoloog Dr. Michelle Green aan het platform Hum Nutrition. "Bepaalde zonnebrand bevat chemicaliën die je huid kunnen irriteren, waardoor het gevoeliger wordt voor acne breakouts", legt ze uit. Ook kunnen comedogene ingrediënten in zonnebrand de poriën verstoppen, waardoor je poriën groter kunnen lijken en je huid bovendien nog meer geïrriteerd kan raken.

Dr. Green deelt dat het mechanisme van bepaalde types zonnebrand kunnen bijdragen aan die gevreesde breakouts. De manier waarop zonnebrand je schadelijke effecten van de zon weert, verschilt per product. Het grootste verschil zit 'm tussen chemische zonnebrand en minerale zonnebrand. Een chemische zonnebrand absorbeert Uv-straling en zet het om in warmte. Die warme laat je lichaam vervolgens los, maar "die warmte kan als een afsluiting van je huid werken en je meer laten zweten." Dit kan ervoor zorgen dat je huid meer talg vasthoudt, wat vervolgens je poriën verstopt en dat kan weer zorgen voor een verhoogde kans op puistjes.

Wat te doen

Nu is het afzweren van zonnebrand nooit een goed idee. Dr. Green benadrukt zelfs dat geen SPF gebruiken je huidproblemen erger kan maken. Het is dus geen optie. Wat kun je dan wel doen om te voorkomen dat je SPF puistjes veroorzaakt?

Ten eerste kun je checken of je zonnebrand geen comedogeen bevat. Welke ingrediënten dan precies comedogeen zijn (a.k.a verstoppende ingrediënten)? Dat zijn onder andere harde alcohol, lanonine, parfum en minerale oliën. Kies een zonnebrand waar deze ingrediënten niet in zitten en je hebt al een kleinere kans op puistjes door zonnebrand.

Ten tweede is het belangrijk dat je andere huidproblemen uitsluit. Is het echt je SPF die voor puistjes zorgt? Of ben je tegelijkertijd ook een ander huidverzorgingsproduct gaan gebruiken waar je huid misschien net tegen kan? Heb je de afgelopen tijd erg ongezond gegeten? Dan kan ook dat de boosdoener zijn. Daarnaast kunnen je hormonen en stress ook voor puisjes zorgen.

En als laatst is het belangrijk om de juiste SPF te kopen. Zo vertelt Dr. Green dat je er een kunt kopen die is verrijkt met niacinamide. Dit ingrediënt heeft het vermogen om puistjes te helpen voorkomen.

Bron: Hum Nutrition | Beeld: Adobe Stock