Veel bazen proberen niet al te friendly te worden met hun personeel en vice versa houden werknemers hun werkgever ook op een professionele afstand. Maar net zoals mensen verliefd kunnen worden op een collega, kan er ook een vriendschap met de baas ontstaan. En dan?
Zeker in een wat kleinere organisatie spendeer je vaak veel tijd met je baas. Sterker nog, je ziet diegene waarschijnlijk vaker dan je eigen familie of vrienden. En omdat je in dezelfde sector werkt, heb je in ieder geval al een ding gemeen: jullie interesse in het werk. Dat kan tot vriendschappen leiden. Hoewel dat natuurlijk mooi is, moet je echter wel met het een en ander rekening houden. Jullie mogen dan vrienden zijn, maar op de werkvloer zijn jullie gewoon collega's.
1. Wees inclusief
Groepjes waren vreselijk op de middelbare school en ze zijn net zo kleinzielig op de werkplek. Dit geldt vooral als je baas erbij betrokken is. Als jullie altijd samen gaan lunchen of na het werk samen een drankje doen, nodig dan de rest van je team ook uit. Dit houdt je reputatie hoog en geeft je de kans om je collega's beter te leren kennen. Voelen je collega's er niets voor om mee te gaan? Behoud dan wel de balans en zonder je niet keer op keer af van de rest van het team door alleen met je baas te gaan lunchen.
2. Geen geroddel over andere collega's
Het is niet eerlijk om door je nauwe relatie met je baas, de relaties van je collega's te laten beïnvloeden. Ook moet je baas je niet gebruiken als 'mol' om vuile informatie over je collega's te achterhalen en verslag uit te brengen. Al lijkt het ons waarschijnlijk dat je baas hier echt naar gaat vissen als jullie daadwerkelijk een mooie vriendschap hebben.
3. Let wel op wat je op sociale media plaatst
Als je een warme band hebt met de baas is de kans groot dat jullie elkaar volgen op social media. Hartstikke leuk natuurlijk. Maar naast een vriend(in) is je baas ook nog steeds je baas. Weet je heel zeker dat diegene er niet z'n wenkbrauw bij optrekt als jij je op maandag helaas moet ziekmelden, terwijl je op social media wel liet weten dat je afgelopen weekend volop hebt gefeest? Er dingen om laten moet natuurlijk ook niet, maar als je merkt dat je baas a.k.a vriend het tegen je gebruikt, dan verdient het wel een goed gesprek.
4. Klaag niet over je werk
Je hebt een geweldige baas waarmee je bevriend bent, dus hoe slecht is je werk nou echt? Beperk het klagen tot een minimum. Niet alleen is het onprofessioneel, maar het kan ook als zeer ondankbaar overkomen – en als je bevriend bent kan het dat iemand het persoonlijk neemt. Ga overigens ook geen dingen achterhouden omdat je iemand niet wilt kwetsen. Bespreek problemen, maar doe het dan niet onder het genot van een drankje. Pak het professioneel aan tijdens de werkuren.
5. Verwacht dat je net als iedereen behandeld zult worden
Bevriend raken met je baas zal niet leiden tot een snelle weg naar de top – tenminste, dat zou niet zo moeten zijn. Je acties moeten voor zichzelf spreken. Je baas zal je ongetwijfeld steunen in veel situaties, maar ze moet in staat zijn om je er ook op te wijzen als je dingen niet goed doet. En dan moet jij dat op jouw beurt niet persoonlijk nemen.
Bron: Marie Claire USA, Marie Claire archief | Beeld: Adobe Stock