Zoveel geld hoor je elke maand eigenlijk uit te geven aan kleding

Dit wil je helemaal niet weten...

Hoe verleidelijk het ook is om geld te sparen, zodra ons loon wordt gestort brandt het eigenlijk meteen in onze zakken. Met alle leuke items in de winkel en de grote sales die beginnen, zijn wij voor pay day mentaal al bezig om het (digitale mandje) te vullen. Toch is het niet helemaal onschuldig, en kunnen we wel stellen dat een aanzienlijk deel van ons salaris wordt uitgegeven aan kleding. Maar hoeveel geld hoor je er eigenlijk aan uit te geven? Het is minder dan je zou verwachten...

Vijf procent

Dat we maandelijks te vaak een pakketbezorger voor de deur krijgen, dat wisten we al wel. Maar dat we eigenlijk te veel geld uitgeven aan kleding, dat zorgde voor een realitycheck op de Marie Claire-redactie. Want volgens de bekroonde financiële planner Peter Dunn bestaat er een exact maandbedrag wat je eigenlijk aan kleding hoor te besteden. En dat is maar vijf procent. Om het bedrag te berekenen, kun je je nettoloon vermenigvuldigen met 0,05. Als je nettoloon bijvoorbeeld €3000 is, dan mag je ongeveer €150 per maand uitgeven aan kleding. Wow!

Hierbij is het wel belangrijk om te onthouden dat je ook nog andere kosten kunt hebben, waardoor dit maandelijkse bedrag nog minder kan zijn. Denk aan onverwachte kosten zoals autopech of een kapotte telefoon, maar ook vaste kosten die misschien stijgen, zoals je huur.

Ka-ching

Zit jij, net als wij, ook ver boven dit bedrag? Dan zijn er nog een paar bespaartips die je kunt proberen. Zo kan het helpen om een lijstje te maken met items die je wilt kopen en hier ook echt aan te houden. Hierdoor raak je minder in de verleiding om andere dingen in je mandje te doen. En heb je een item op het oog met een wat duurder prijskaartje? Houd het dan bij één kledingstuk per maand, zodat je andere budgetten niet in de problemen komen.

Bron: Who What Wear | Beeld: NL Beeld