Werken en reizen: wat je op een rijtje moet hebben voor je digital nomad wordt

Een aantal handige richtlijnen.

Portrait of young brunette woman freelancer working with laptop

Met de technologie van tegenwoordig is het goed te doen om vanuit een andere locatie dan het kantoor te werken – dat is inmiddels wel duidelijk. Vanuit het buitenland werken is dan ook aantrekkelijk, maar hoe realiseer je dat?

Zaken op een rijtje zetten

Vanuit het buitenland werken is iets wat veel mensen wel aantrekt. Begrijpelijk, ons lijkt het ook heerlijk om overdag te werken en om 's avonds nieuwe culturen en gebruiken te leren kennen, en om anders wel gewoon lekker aan het strand te liggen. Maar is dit bestaan wel voor iedereen weggelegd? Het gaat natuurlijk wel iets verder dan een laptop bij je hebben met een goede internetverbinding. Peggy de Lange, vice president bij Fiverr, deelt enkele tips.

Achterhaal of het wel bij jou past

Het klinkt natuurlijk fantastisch om full time te reizen, maar het digital nomad leven is niet voor iedereen weggelegd. Bovendien moet je maar net de verleiding weerstaan om niet met je nieuwgemaakte vrienden de hort op te gaan wanneer je eigenlijk nog een aantal klussen moet afronden. "Om succesvol te zijn, moet je extreem gedisciplineerd en gemotiveerd zijn", benadrukt De Lange. "Het belangrijkste is dus om jezelf de vraag te stellen of een Anywhere Worker lifestyle bij je past." De Fiverr vice president vervolgt dat het belangrijk is dat je jezelf kunt motiveren om te werken (ook als je geen zin hebt), dat je tijd goed kunt managen, dat je discipline moet hebben en dat je zelfvertrouwen moet hebben.

Bezit je een van de eigenschappen niet zo goed? Vraag jezelf dan af of het wel bij jou past om in het buitenland te werken.

Weet wat je wilt en waar je passie ligt

"Als je zeker weet dat deze nomadische levensstijl iets voor je is, dan is het goed om te bepalen waarom je dit wil", legt De Lange uit. Om dit te achterhalen moet je een aantal zaken helder voor jezelf op een rijtje hebben. Vraag jezelf af wat je drijfveren zijn. Wil je het bijvoorbeeld omdat je de wereld wilt verkennen? Of wil je juist meer flexibiliteit en vrijheid in je leven hebben? Is werken vanuit het buitenland iets waarmee je je passie kunt uitoefenen?

"Het belangrijkste is dat je duidelijk begrijpt waarom je een Anywhere Worker wilt worden voordat je de sprong waagt. Zodra je je waarom hebt bepaald, valt de rest op zijn plaats." Ook wil De Lange benadrukken dat het belangrijk is dat je je boterham gaat verdienen met iets wat je echt leuk vindt. "Pas als je doet wat je leuk vindt, kan je écht succesvol worden."

Zorg dat je financiën op orde zijn

Not to state the obvious, maar je moet financieel wel gezond zijn voordat je aan de slag gaat als een zogenoemde Anywhere Worker. Heb je bijvoorbeeld wel genoeg geld om vliegtickets te kopen, als je onverhoopt terug naar Nederland moet? De Lange raadt aan om genoeg gespaard te hebben. "Het is verstandig om ten minste drie tot zes maanden aan levensonderhoud te sparen voordatje overstapt. Dit geeft je een buffer voor het geval je een paar rustige maanden hebt."

Zorg voor een portfolio en netwerk

Het inkomen van een digital nomad wordt vrijwel altijd gegenereerd uit freelanceklussen. Het is dus belangrijk dat je een goed netwerk hebt, want anders wordt het erg lastig om die klussen in de wacht te slepen. Ook raadt De Jonge aan om tijd te steken in het samenstellen van een goed portfolio. "Het portfolio is je digitale visitekaartje, dat potentiële klanten zullen gebruiken om te bepalen of jij de juiste persoon bent voor hun project. Neem dus tijd om er een te maken en zorg ervoor dat het je beste werk, vaardigheden en talenten laat zien."

Beeld: Adobe Stock

Carriere
  • Portrait of young brunette woman freelancer working with laptop on balcony of tropical bungalow with palm trees view in Bali