Directors Joy Ride over vriendschap, naaktscènes en Aziatische vertegenwoordiging

'Het werd hoogtijd'

Joy Ride Premiere - LA

De langverwachte film Joy Ride is dan eindelijk in première gegaan in Nederland. Deze komedie belooft een film te zijn met een goede verhaallijn, veel humor en fantastische Aziatische vertegenwoordiging. Toch wil de cast en crew vooral de nadruk leggen op het feit dat Joy Ride een feel good-film en komedie is. “Het is een film waar je met je vrienden en familie heen kunt gaan om keihard te lachen”, belooft de cast en crew tijdens de persconferentie van Joy Ride.

Aziatische vertegenwoordiging

De film Crazy Rich Asians maakte niet alleen indruk met het script, maar ook met het feit dat een gehele Aziatische cast een prachtige film neerzette. Meer dan zeventig Aziatische karakters hadden een rol met dialoog; voor het eerst sinds tijden vertelde een Hollywood-blockbuster met een geheel Aziatische cast een verhaal over de huidige maatschappij. De film werd met ontzettend veel enthousiasme ontvangen en één ding werd heel duidelijk: we willen geen Aziatische stereotyperingen of kwetsende sketches meer zien.

Adele Lim werkte als screenwriter mee aan Crazy Rich Asians en was ook medeverantwoordelijk voor het script van Joy Ride. Ook deze film heeft een sterke Aziatische vertegenwoordiging, maar dat was aanvankelijk niet het belangrijkst voor Adele. “We zijn schrijvers, directors en acteurs. We worden niet elke ochtend wakker met het idee van: ‘Ik wil een project maken speciaal voor vertegenwoordiging”, verklaart Adele tijdens de persconferentie. “Cherry (Chevapravatdumrong red.), Teresa (Hsiao red.) en ik wilden aanvankelijk een film maken die het publiek geweldig zou vinden. We wilden een film maken waar wij als kind vroeger naar hadden willen kijken; een film waar we met al onze vrienden heen konden gaan en waar we keihard om zouden lachen. Deze film bestaat uit een Aziatische cast en het is fantastisch als mensen zich hiermee kunnen identificeren, maar we wilden vooral een film maken die draait om plezier – voor iedereen.”

“We zeiden tegen elkaar: we willen een film maken over onze vrienden”, en sommige van die vrienden zijn Aziatisch”, vult Teresa aan. “We wilden elkaar vooral aan het lachen maken. En wat ons aan het lachen maakt, zijn soms grappen over Aziatische oma’s en Aziatisch eten. Dit zit dan ook in de film, en als mensen die grappen begrijpen is dat fantastisch. Maar er zitten ook veel grappen in de film die iedereen zal begrijpen”, vindt Sherry.

“Wat je heritage ook is, humor verbindt mensen”, vervolgt Sherry. “In de eerste plaats is deze film vooral bedoeld als een komedie. We willen daar echt de nadruk op leggen. De culturele aspecten zijn een grote plus”, deelt Sherry. "Joy Ride is gewoon te gek. Ja, we zijn Aziatisch, maar we zijn vooral ook mensen. Humor is universeel en verbindt mensen.”

Vriendschappen

Met de film willen de makers vooral benadrukken dat het een komediefilm is over vriendschap. “Het is niet alleen een film over de ‘Asian experience’, maar over vriendschap en jezelf zijn. Naast alle grappen probeerden we in deze film vooral te ontdekken wie je mensen zijn; bij wie je altijd thuis bent. En dat is ons gelukt. Als je bij je (gekozen) familie bent, ben je thuis.”

Ook de cast is blij met het script dat Adele, Cherry en Terasa samenstelden. “Mensen verwachten humor. En dat is Adele, Cherry en Teresa gelukt. De reden waarom de grappen zo goed zijn, is omdat ze drie slimme vrouwen zijn; ze zijn slim én grappig”, deelt actrice Ashley Park, die Audrey speelt. “Als de grappen aankomen, kun je mensen hun hart openen."

Safe space

“Ik wil ook benadrukken dat ons vertrouwen in deze drie bad ass Aziatische vrouwen groot is. Ze waren echt onze queens en guiding lights. Er was zoveel vertrouwen op de set; het voelde echt als een safe space”, deelt actrice Sherry Cola, die Lolo speelt.

Werken in een safe space was voor de actrices ontzettend belangrijk. Vooral voor actrice Stephanie Hsu (Kat) die voor de film een naaktscène opnam. “Als het gaat om naaktscènes opnemen die grappig zijn, zie je dat dat eigenlijk alleen door mannelijke acteurs wordt gedaan. Over het algemeen wordt mannelijk naakt veel vaker ingezet voor grappen. Vrouwelijk naakt wordt dan weer vaker ingezet als het gaat om ‘sexiness’. Met Joy Ride willen we het tegenovergestelde doen. We wilden vrouwelijk naakt inzetten voor the laughs. We vinden het te gek dat we iets doen wat eigenlijk nog weinig te zien is.”

“Vrouwen mogen zowel ordinair als walgelijk als sexy als seksueel zijn. Maar altijd op hun eigen voorwaarden. Die voorwaarden scheppen we in deze film”, vult director Cherry aan. “En dat werd hoogtijd!”

Over Joy Ride

In Joy Ride kruipt Ashley Park in de huid van de succesvolle advocaat Audrey. Audrey werd als kind geadopteerd en opgevoed door een Amerikaans stel. Als ze voor een belangrijke deal naar China moet, neemt ze haar beste vriendin Lolo (Sherry Cola) als vertaler mee, omdat ze zelf alleen Engels – ‘en een beetje Gollum’ – spreekt. De zakendeal gaat echter alleen door bij een kennismaking met Audrey’s biologische moeder.

Samen met haar losbandige vriendin Lolo, studievriendin Kat (Everything Everywhere Alle At Once-actrice Stephanie Hsu), die een Chinese soapster is geworden en Deadeye (Sabrina Wu), de excentrieke nicht van Lolo, gaan de meiden op zoektocht naar Audrey’s biologische moeder.

Beeld: NL Beeld