Ai: deze slechte gewoontes staan mooie en gezonde nagels in de weg

Last van broze nagels die snel afbreken? Na het lezen van dit artikel is dat verleden tijd!

We poetsen onze tanden twee keer per dag, wassen ons haar volgens een bepaald plan en doorlopen een skincare-routine van meerdere stappen om onze huid gezond te houden. Onze nagels blijven in dit verhaal echter nog weleens achter.

1. Je gebruikt de verkeerde nagelvijl

Bij de drogist kun je weleens van die goedkope vijlen bemachtigen – soms zelfs meerdere soorten in een pakje – maar die zijn niet altijd het beste. Sommige zijn niet sterk genoeg, waardoor de uiteinden van je nagels kunnen splijten. Ai! Hoe je er dan voor kunt zorgen dat je nagels mooi en sterk blijven? Investeer in een goede nagelvijl, het liefst van glas of kristal. En nog een tip: vijl niet heen en weer, maar vijl langzaam in één richting om je nagels intact te houden.

2. Je brengt voor het lakken geen basislaag aan

We kunnen het niet vaak genoeg blijven herhalen, maar er bestaan niet voor niets base coats. Sla jij dit laagje vaak over wanneer je je nagels gaat lakken? Well, think again! Een basislaag werkt niet alleen als een soort 'klittenband' voor je nagellak, zodat deze langer blijft zitten, het beschermt je nails ook tegen vlekken. Deze ontstaan vaak als je een donkere nagellak gebruikt en kunnen na verloop van tijd zelfs een beetje geel worden. Allesbehalve fijn, vooral als je fan bent van de nagellaktrend nude of transparant.

En nog een fijn weetje: een base coat zorgt ook net voor wat meer versteviging.

3. Je verwijdert je nagellak zonder nagellakremover

Pulk je altijd je nagellak eraf in plaats van een nail polish remover te gebruiken? Niet meer doen! Want wanneer je het er vanaf 'trekt', kun je ook een laagje van je eigen nagels verwijderen. Het resultaat? Gevlekte, ruwe of zelfs schilferige nails. Na een tijdje kunnen je nagels hierdoor verzwakken, waardoor ze zacht of buigzaam aanvoelen. Gebruik dus altijd een nagellakremover of lak de nagel opnieuw in dezelfde kleur.

4. Je verzorgt je nagelriemen niet

Wist je dat je nagelriemen invloed kunnen hebben op je nagelbed en de manier waarop je nagels groeien? Als je huid rondom je nagels altijd ontstoken is, kunnen je nagels sneller 'hobbelig' en 'ribbelig' zijn. Hydrateren is dan ook dé key. Een fijne nagelriemolie of het gebruik van handcrème na het handen wassen kan al enorm helpen om je nagelriemen gezond te houden.

5. Je gebruikt aceton

Een nagellakremover mét aceton verwijdert weliswaar je nail polish in een rap tempo, maar je kunt toch beter overstappen naar eentje zonder dit middel. Een nagellakremover zonder aceton zorgt er namelijk voor dat je nagels niet uitdrogen, waardoor je nagels ook minder snel zullen splijten. Het duurt misschien ietsjes langer om die hardnekkige kleur te verwijderen, maar op lange termijn hebben je nagels er veel baat bij!

Bron: Refinery29 | Beeld: Jakob Owens