Zoveel kost het energieverbruik van al jouw apparaten in huis

Spoiler: het is nogal een bedrag.

Vraagje: hoeveel elektrische apparaten heb jij in huis? Waarschijnlijk zijn het er meer dan je denkt. Je hebt natuurlijk de voor de hand liggende items. Je telefoon, je televisie, je koelkast, je laptop, maar je hebt ook nog dingen waar je niet meteen aan denkt zoals je wifi-router, stofzuiger en elektrische boiler. Bij elkaar gebruiken die nogal wat energie.

Het kostenplaatje

Betaal jij maandelijks jouw energierekening zonder de kosten nu echt onder de loep te nemen? Dan ben jij ongetwijfeld niet de enige. Veel mensen staan er niet bij stil hoeveel elektrische apparaten ze in huis hebben en wat die dan precies verbruiken.

Van bepaalde apparaten weten we heus wel dat die niet zuinig zijn. Een airconditioner, bijvoorbeeld. Maar hoeveel die nu echt verbruikt? Dat vinden we altijd wat moeilijker te zeggen. ExpressVPN was benieuwd hoe het ervoor stond met ons energieverbruik en ging op onderzoek uit. Een airconditioner kost je per maand, op basis van normaal huishoudelijk gebruik, wel 30 euro!

Benieuwd naar wat andere apparaten in je huis per maand verbruiken op basis van een normaal huishoudelijk gebruik? Wij delen een overzichtje aan de hand van het onderzoek van ExpressVPN.

Waarom is het goed om in de gaten te houden?

De kans is groot dat je niet alle elektrische apparaten gebruikt die hierboven benoemd worden. Een oudere generatie zal de cd-speler misschien nog wel gebruiken, maar jongere mensen doen dit vaak niet meer. Ook heeft niet iedereen een elektrische fiets of een hot tub (we wish). Alle kosten uit bovenstaand tabel zul je waarschijnlijk niet maken, maar het is wel goed om in kaart te brengen welke elektrische apparaten je hebt en hoe vaak je ze gebruikt.

Een belangrijke reden om je energieverbruik in de gaten te houden, is natuurlijk je eigen portemonnee. Wie vindt het nu niet fijn om op jaarlijkse basis een paar tientjes te besparen? Dat kan al snel door bepaalde apparaten minder te gaan gebruiken.

Ook vanwege het milieu is het goed om je energieverbruik in de gaten te houden en waar kan wat terug te schroeven. Fast fashion en de voedselindustrie spelen een grote rol in klimaatverandering, maar hetzelfde geldt ook voor ons energieverbruik. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen – om zo energie te winnen–, komen CO2 en andere broeikasgassen vrij, wat een negatieve impact op het klimaat heeft.

Bespaartips  

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om wat op de energierekening te besparen. Van kleine aanpassingen tot iets grotere. Laat jij bijvoorbeeld altijd je telefoonoplader in het stopcontact wanneer je telefoon helemaal niet ingeplugd is? Haal de lader dan uit het stopcontact. Scheelt weer een beetje, want hij gebruikt ondertussen alsnog energie.

Ook kun je eens alle lampen in je huis onder de loep nemen. Hoeveel traditionele gloeilampen heb je nog? Deze verbruiken meer energie dan ledlampen. Natuurlijk hoef je ook niet al je gloeilampen die het nog doen weg te gooien, da's ook zonde. Maar je kunt wel overwegen om alleen nog ledlampen te kopen als je gloeilampen aan vervanging toe zijn. En daarover gesproken, als je grotere apparaten aan vervanging toe zijn, overweeg dan om energiezuinige apparaten te kopen. Je herkent ze aan het A++++ label. Succes!

Bron: ExpressVPN | Beeld: JÉSHOOTS (Pexels)