Ondergewaardeerde skincare hero: wat zink voor je huid kan betekenen

Je huid kan er veel baat bij hebben!

Er zijn genoeg ingrediënten die je volgens de kenners in je skincare-routine op zou kunnen nemen: retinol, niacinamide, hyaluronzuur, vitamine C. Het ingrediënt zink horen we wat minder vaak vallen, en dat terwijl die ook behoorlijk veel in z’n mars heeft.

Over het ingrediënt

Zink kan veel voor je huid betekenen en toch horen we het ingrediënt zelden vallen wanneer mensen het hebben over hun huidverzorgingsroutine. Tijd voor wat verandering. Of in ieder geval verheldering – kun je daarna zelf bepalen of je het wilt gebruiken. Wat is zink precies en wat kan het voor je huid doen?

Zink is een mineraal met ontstekingsremmende en genezende eigenschappen. Hoewel je het al binnenkrijgt via je voeding, kun je het ingrediënt ook aan je huidverzorgingsregime toevoegen. De bovenste laag van de huid bevat meer zink dan welke laag van de huid dan ook. Om die reden kan het voordelig voor de huid zijn om verzorgingsmiddelen met zink te gebruiken.

De voordelen

Ben je benieuwd wat zink allemaal voor jouw huid kan doen? Wij zetten de voordelen ervan op een rijtje.

Om acne te behandelen
Zink kan helpen om de intensiteit van acne te verminderen – zowel door het te smeren als door het via je voeding binnen te krijgen.

Om chronische huidproblemen aan te pakken
Door z’n ontstekingsremmende eigenschappen kun je zink in je huidverzorgingsroutine opnemen als je last hebt van chronische huidproblemen zoals acne, eczeem en rosacea.

Om je huid te beschermen en te herstellen
Het ingrediënt zinkoxide bevat een huidbeschermende eigenschap. Ook ondersteunt het de heling van wonden en vernieuwing van de huid. Het kan overigens ook de droge huid soelaas bieden.

Het beschermt tegen uv-straling
Zink helpt je huid om zich te weren tegen de zon. Zinkoxide vind je daarom vaak terug in zonnebrand: het heeft het effect om de zon terug te reflecteren en het creëert een barrière tussen de huid en schadelijke uv-straling.

Het kan je huid langer jong houden
Zink helpt bij de collageensynthese en het DNA-herstel. Oftewel: het ingrediënt kan ervoor zorgen dat je huid er langer gezonder en jonger uitziet.

Maak het niet te gek

Je zou huidverzorgingsproducten met zink prima kunnen opnemen in je verzorgingsregime. Wil je er ook extra van binnenkrijgen via je voeding? Let dan wel op dat je hier niet mee overdrijft. Volgens het Voedingscentrum komt een zinktekort in Nederland amper voor. De kans is dus heel groot dat je er al genoeg van binnenkrijgt. En dit is zo’n mineraal waar je ook weer niet te veel van wilt binnenkrijgen. Een teveel aan zink heeft nadelige effecten. Iemand kan dan symptomen als misselijkheid, braken, maagkrampen en hoofdpijn ervaren. Ook kan het ervoor zorgen dat je immuunsysteem verzwakt. Wees dus voorzichtig met eventuele supplementen en neem die alleen wanneer een arts die heeft voorgeschreven.

Bron: Byrdie | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws