Lisa Loeb: 'De soap die ik gebinged heb, speelt zich niet af in Meerdijk maar in Den Haag'

"De val van het kabinet voelt als het einde van een seizoen Binnenhof, waarna we ongeduldig wachten op de nieuwe serie in het najaar om te zien hoe het verhaal zich ontvouwt."

Lisa Loeb

Lisa Loeb is presentator, schrijver en cabaretier. Voor Marie Claire schrijft ze over wat haar raakt en niet meer loslaat.

Nieuw elan

Afgelopen week heb ik een nieuwe soap verslonden. Een serie die juicier is dan Goede tijden, slechte tijden, en met minstens zoveel intriges, schurken, helden, en onverwachte plotwendingen. Deze soap speelt zich niet af in Meerdijk maar in Den Haag. De soap die ik gebinged heb is namelijk niets minder dan de val van het kabinet, waarbij de seizoensfinale eindigde met een onverwachte onthulling: Mark Rutte verlaat na 13 jaar premierschap de politiek.

Zoals het een goede soap betaamt zitten we tijdens de zomerstop met allerlei cliffhangers: wordt Dilan Yesilgöz de nieuwe lijsttrekker van de VVD? Wat gaat er gebeuren bij D66 nu Kaag door de vele bedreigingen haar functie niet langer kan vervullen? En waarom moet de nieuwe partijleider van het CDA in vredesnaam ‘humor’ als kernkwaliteit hebben? Mocht je je trouwens geroepen voelen om de nieuwe CDA-lijsttrekker te worden: je kunt je gewoon aanmelden via de website om te solliciteren. Serieus. Of wacht, niet serieus, want ze zoeken dus iemand met humor. 

De val van het kabinet voelt als het einde van een seizoen Binnenhof, waarna we ongeduldig wachten op de nieuwe serie in het najaar om te zien hoe het verhaal zich ontvouwt. En de grootste cliffhanger is misschien nog wel: vinden Nederlanders hun vertrouwen in de politiek weer terug?

Het ziet ernaar uit dat in het nieuwe seizoen van deze soap een aantal vrouwen de lead gaat pakken. Wordt Yesilgöz de eerste vrouwelijke premier van Nederland, of misschien toch Caroline van der Plas? (Sidenote: ik roep al jaren dat Nederland een vrouwelijke premier moet krijgen. Als ik naar deze namen kijk, denk ik: be careful what you wish for…) Of komt er een onverwacht nieuw politiek talent bovendrijven waar we nu nog niet eens van gehoord hebben? Eén ding is zeker: het hele politieke landschap ligt met de val van het kabinet weer open. 

En net als bij elke goede soap blijven we aan het einde van het seizoen achter met meer vragen dan antwoorden. Komt er met de val van Rutte IV meer eenheid en stabiliteit, of gaan we een grotere versplintering van stemmen tegemoet? Gaat Nederland straks over links, met de combinatie van PvdA en Groenlinks, of wordt BBB de grootste en gaat de verrechtsing van ons land door? Ik kan niet wachten om te zien wat deze soap ons het komende seizoen gaat brengen.

Misschien is het cynisch om de val van het kabinet met een soap te vergelijken, maar ik maak me oprecht zorgen over de staat van onze Nederlandse politiek. Tijdens debatten wordt er veelal gesproken in catchy oneliners die vooral bedoeld zijn voor reposts op sociale media, in de hoop op meer virtuele duimpjes omhoog dan je politieke tegenstander. Ons polderland is de afgelopen jaren veranderd in een polarisatieland, waar eigenbelang belangrijker lijkt dan samen tot oplossingen komen – kijk maar op welk onderwerp Rutte IV gevallen is. Dus eigenlijk hoop ik dat met de val van het kabinet ook een einde komt aan deze Binnenhof-soap, en dat de politiek zichzelf weer wat serieuzer gaat nemen. Met de uitdagingen waar ons land momenteel voor staat, is dat hard nodig.