Onderzoek wijst uit: smartphones even verslavend als gokmachines

Ah oh.

Het is waarschijnlijk het eerste waar je naar grijpt als je wakker wordt en het laatste wat je aanraakt voordat je gaat slapen: je mobiele telefoon. Je pakt ‘m talloze keren per dag op en je raakt misschien wel in paniek als je ‘m thuis vergeten bent. Herkenbaar? Well: onze telefoonverslaving blijkt nu nóg erger te zijn dan dat we al dachten.

Telefoonverslaving

Sociale media zijn slecht voor je mentale gezondheid; het is belangrijk om af en toe afstand te nemen van je telefoon; de hele dag naar een beeldscherm kijken is niet bevorderlijk voor je slaap, sociale vaardigheden, focus of geluk. Al deze gezondheidswaarschuwingen zijn al eens de revue gepasseerd en niets nieuws onder de zon. Toch gaat het verminderen van ons telefoongebruik ons gek genoeg nog vaak een stapje te ver.

Heb jij jezelf ook al gediagnosticeerd met een telefoonverslaving? Grote kans van wel. Maar of we daar erg mee zitten is een tweede; iedereen doet het toch? Toch zouden we onszelf misschien iets meer zorgen moet maken over ons smartphonegebruik. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat de apps op je telefoon nét zo verslavend zijn als gokken. Ouch.

Waarom zijn telefoons zo verslavend?

Zoals psychiater en professor aan het Brain and Mind Centre van de Universiteit van Sydney Ian Hickie aan The Australian vertelt, houdt het constante gebruik van apps op onze smartphones de hersenen in een staat van continue zoeken naar beloningen. Hij stelt: "Mobiele telefoons trekken enorm veel aandacht en dat is erg opwindend voor de hersenen. Ze gebruiken audio- en visuele trucjes en bieden ons constante updates. Precies zoals bij gokkasten.”

Volgens hem is het menselijk lichaam niet ontworpen om in een staat van continue opwinding of 'vecht-of-vluchtmodus' te verkeren. Hoewel je dus misschien niet met geld gokt, zet je door overmatig gebruik van je telefoon je eigen gezondheid op het spel.

Overprikkeld beloningssysteem

"De telefoon is slechts een platform voor meerdere dingen die zijn ontworpen om verslaving te veroorzaken", vertelt David Gillespie, auteur van het boek Brain Reset, en advocaat en onderzoeker. “Verslaving is ons beloningssysteem dat door de war raakt; het raakt overprikkelt.''

Sociale media zijn volgens hem dan ook expliciet ontworpen voor verslaving, ten eerste door het 'vind ik leuk'-mechanisme en de eindeloze opties tot scrollen. Dat geeft ons een shot dopamine doormiddel van een mechanisme dat oxytocine wordt genoemd. ''Een knuffel van iemand krijgen heeft hetzelfde effect, maar sociale media leveren de beloning met hoge snelheid en frequentie op'', legt hij uit.

Hij vervolgt: “Of het nu gaat om drugs, porno, gokken of wát dan ook, het doet hetzelfde. Puur omdat het precies hetzelfde mechanisme in de hersenen gebruikt. Het verandert ons zogenaamde set-point, zodat we simpelweg gewend raken aan die hits. De hersenen passen dus onze drempel naar boven aan voor wat we nodig hebben om gestimuleerd te worden, en we willen steeds meer en meer.''

Bron: Body and Soul | Beeld: NL Beeld