Op naar Maya Bay: deze groene Thailandse parel mag je niet missen

Een locatie voor op de Bucket List!

default

Met z'n bruisende steden, parelwitte stranden, natuurlijke schoonheden en verrukkelijke eten is Thailand een perfecte vakantiebestemming. Het Aziatische land kent zoveel moois, dat het best lastig is om te bepalen wat je per se wilt zien. Maar hoe je je reis ook vormgeeft, Maya Bay verdient écht een plekje op de itinerary.

Over Maya Bay

Misschien heb je weleens over Maya Bay gelezen, en anders is de kans groot dat je het op televisie hebt gezien. In 2000 vormde de baai het decor voor de film The Beach, met onder anderen Leonardo DiCaprio en Tilda Swinton. Maya Bay werd beroemd door deze film en mensen trekken graag naar dit populaire strand vanwege het heldere water en het parelwitte zand.

Maya Bay maakt deel uit van Ko Phi Phi, een eilandengroep gelegen in de Andaman zee, 45 kilometer van de kust van Phuket. Ko Phi Phi bestaat uit meerdere eilanden, waarvan Ko Phi Phi Don de grootste is. Dit eiland heeft een mooie pier, en een sfeervol centrum met vele eetgelegenheden en adresjes om te overnachten. Ko Phi Phi Ley daarentegen heeft dit allemaal niet. Toch is het een erg geliefde plek om te bezoeken. Want – je raadt het al – dit is inderdaad het eiland waar Maya Bay zich bevindt. Het eiland is te bereiken per boot, maar kent verder geen infrastructuur. Wat je er wel vindt is prachtige vegetatie en schilderachtige baaien.

Het prachtige Ko Phi Phi Don, het buureiland van Ko Phi Phi Ley waar Maya Bay zich bevindt.

Herstel van Maya Bay

We noemden net al even The Beach. Door deze film werd Maya Bay in een klap wereldberoemd en het meest bezochte strand van Thailand. De vele toeristen die naar het eiland trokken, deden de natuur helaas weinig goeds. Met name de boten waarmee bezoekers naar het eiland afreizen zorgden voor schade aan het koraal. Ook werd er enorm veel schade veroorzaakt door het vele zwerfaval.

Er zat voor de Thaise regering in 2018 niets anders op dan Maya Bay te sluiten. Het oorspronkelijke plan was om de baai snel weer te openen voor toeristen, maar dit gebeurde uiteindelijk pas in november 2021. Dit zodat de natuur echt de kans kreeg om te herstellen. En dat gebeurde!

De beroemde Maya Bay.

Het koraalrif herstelde

Niet alleen raakte het koraalrif in Maya Bay beschadigd door de boten met toeristen, maar ook door chemische zonnebrand die in de zee terecht kwam. De Bangkok Post meldde dat bijna 50 procent van het koraal beschadigd raakte. Gelukkig bleek de schade niet onomkeerbaar. In opdracht van het Thaise parlement werd de baai in 2022 geïnspecteerd en toen bleek dat het koraalrif met bijna 100 procent was hersteld. Dit dankzij een speciaal programma om het koraal te herstellen. Via een kleine opening in de zee komt er nog wel een waterstroom van buitenaf de baai in, maar dit zou slechts om een zwakke stroom gaan.

Rondom de Ko Phi Phi-eilanden kun je op de daarvoor bestemde plekken heerlijk snorkelen en prachtig koraal spotten.

De rifhaai keerden terug

Haaien komen de meesten natuurlijk liever niet tegen, maar de baai was oorspronkelijk wel het thuis van de zwartpuntrifhaai. En ook hierover is goed nieuws. Een paar maanden nadat Maya Bay werd afgesloten, keerde de haai weer terug. Zwartpuntrifhaaien zijn meestal klein en vormen geen bedreiging voor mensen, ze zijn dus ongevaarlijk.

De zwartpuntrifhaai is niet verlegen en zwemt met regelmaat naar ondiep water.

De natuur is groener

Tijdens de sluiting van Maya Bay werd er ook hoog ingezet op de bebossing. Rangers van het nationale park hebben veel delen van het eiland herbebost, met name de stuken aan de kust. Dat zorgt niet alleen voor adembenemende uitzichten, maar de vegetatie langs de kust voorkomt erosie, biedt leefgebied aan dieren en zorgt voor voeding voor levende wezens in de baai.

De Ko Phi Phi-eilanden kennen prachtige groene toppen.

Reisregels voor de baai

Toeristen mogen nu dus weer naar het wereldberoemde strand afreizen, maar in tegenstelling tot voor de sluiting, gelden er nu veel strengere regels om de baai te beschermen.

Voor de sluiting van Maya Bay meerden boten met toeristen gewoon aan in de baai. Dit zorgde voor de beschadiging van het koraalrif dat we eerder al benoemden. Na de heropening van Maya Bay mochten boten niet langer meer aanmeren in de baai. Dit mag enkel nog aan de Losama Bay. Het voorkomt hiermee schade, maar eerlijk is eerlijk: het komt het uitzicht ook ten goede. Mensen die de baai lopend bereiken, kijken nu uit op een prachtig natuurfenomeen, zonder bootjes. Wel kristalhelder water, parelwitte stranden en groene toppen.

Daarnaast mogen er per dag nog maar 375 bezoekers voet op Ko Phi Phi Ley zetten, van 10 uur 's ochtends tot 4 uur 's middags (voorheen tikte het aantal bezoekers per dag makkelijk de 5.000 aan). Ook is het niet toegestaan om te zwemmen in de baai, wat misschien ook wel beter is met de terugkeer van de haaien. Mensen die wel graag een swim willen maken, kunnen dat overigens op buureiland Phi Phi Don doen.

En, ook een heel goede, in de maanden augustus en september zijn er geen toeristen toegestaan op het eiland. Dit om de natuur een welverdiende break te geven.

Aangeboden
  • default