Science says: dit is wanneer je werkdag eigenlijk zou moeten beginnen

Grote kans dat je werkdag momenteel 'te vroeg' begint.

De dag van de kantoormedewerker begint vaak tussen 8 en 9 uur ’s ochtends, maar deze traditionele werktijden leiden niet altijd tot peak productivity. Veel beter zou het zijn om pas een uur later aan de werkdag te beginnen.

Grote invloed

We kunnen helaas niet allemaal early birds zijn. Onderzoek van Paul Kelley, een slaaponderzoeker aan de University of Oxford, stelt met zijn recente bevindingen dat het ook helemaal niet hoeft. Uit zijn studie blijkt namelijk dat we het beste om tien uur ’s ochtends pas aan onze werkdag kunnen beginnen. Dit heeft met name te maken met hoeveel slaap je nodig hebt. Als je van negen uur tot vijf uur werkt, is de kans groot dat je te weinig slaap hebt gehad. En dit slaaptekort heeft weer invloed op je stemming, je mentale gezondheid en de prestatie van je werk. Wanneer je om tien uur begint, ben je voldoende uitgerust om de dag goed te beginnen.

Schooltijd

Niet alleen werkende mensen moeten later beginnen, ook de schooltijd van kinderen kan beter wat later. Kinderen blijken namelijk rond elf uur ‘s ochtends veel betere schoolpresentaties neer te zetten dan in de ochtend. Het is zelfs zo dat kinderen zich in de ochtend heel moeilijk kunnen concentreren.

Extra hard werken

De onderzoekers van de studie zijn van mening dat slaaptekort een groot probleem is. Veel mensen hebben hier namelijk last van. Als mensen weinig slapen, moet het lichaam extra hard werken om alles voor elkaar te krijgen. Een baan waarmee je negen tot vijf werkt is dan ook helemaal niet gunstig. Wanneer je wel voldoende nachtrust hebt gehad, begin je de dag uitgerust en met een frisse blik. Hier worden je presentaties ook een stuk beter van.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: Marcus Aurelius (Pexels) 

Laatste nieuws