Aha: zo vind je het parfum dat perfect bij jou past

In slechts vijf stappen kun je jouw 'ware' vinden.

Fruitig en mierzoet of juist oosters en mysterieus: parfums zijn er in duizenden verschillende geuren. Iedereen heeft weer een andere smaak, maar hoe vind je het geurtje dat echt perfect bij jou past? We helpen je op weg.

Duizenden opties

Ga je voor een klassieker of een pas gelanceerde geur? Een ultra-vrouwelijk eau de parfum of zoek je liever tussen de mannenluchtjes? Met de duizenden parfums die verkrijgbaar zijn, is het niet makkelijk om je ultieme favoriet te vinden. Na een paar testers geprobeerd te hebben in de parfumerie ben je vaak al snel overwhelmed door deze grote keuze. Hoe moet je dan wel te werk gaan? No worries, wij leggen het je uit.

1. Vind je 'genre'

Ongetwijfeld heb je een aantal favoriete muziekgenres. Eigenlijk is het vinden van je favoriete geurfamilies precies hetzelfde, tipt parfumexpert David Moltz aan inStyle. Houd je van bloemen, een frisse citrusgeur, of neig je meer naar houtachtige geuren? Bepaal eerst in grote lijnen van wat voor soort parfums je vrolijk wordt. Dat is een eerste stap naar het ontdekken van jouw signature scent.

2. Time to try

Nadat je jouw geurfamilie hebt gevonden, kun je binnen deze groep een aantal parfums proberen. Geurkenners tippen om niet meer dan drie parfums tegelijk te proberen – je neus is immers niet gewend aan zo'n workout. Spray de parfum ook altijd op je eigen huid. Hier kan hij namelijk weer heel anders ruiken dan op een testpapiertje.

3. Gun jezelf de tijd

De meeste parfums veranderen van geur in de loop van de dag. Gun jezelf dus de tijd om parfums uit te proberen. Vergeet na het testen niet om te blijven ruiken. Al na twintig minuten kan de geur weer anders zijn! Een goede plek om de parfum aan te brengen is trouwens de binnenkant van je elleboog. Daar is de kans klein dat het luchtje zich vermengd met andere geuren, zoals die van handzeep.

4. Bepaal wat je wilt uitstralen

Hoe wil je dat jouw signature scent je laat voelen? Sexy? Vrolijk? Mysterieus? Denk goed na of je een parfum bij deze uitstraling vindt passen. Het kan ook helpen om jouw geurfamilie + jouw gewenste uitstraling + parfum eens te Googelen, zodat je een duidelijk beeld hebt van welke geuren je écht eens moet proberen. Op die manier kom je weer een stuk dichter bij jouw droomgeur.

5. Pas op met trends en met klassiekers

Tuurlijk kan het zo zijn dat je uitkomt op Chanel No. 5 als het parfum dat meant to be is voor jou. Maar probeer je in je zoektocht niet alleen maar op klassiekers te richten. Er is zo veel te ontdekken dat het zonde is om alleen maar naar de allerbekendste geuren te grijpen. Laat je anderzijds ook niet afleiden door trendgeuren. Als celebrity X een nieuw parfum uitbrengt, bedenk dan of jij 'm écht bij jezelf vindt passen of dat je je toch hebt laten verleiden door de naam op de flacon.

Het kan even duren voordat jij het parfum hebt gevonden dat jouw naam schreeuwt, dus we willen je vooral aanraden om niet te snel op te geven. Your signature scent is waiting for you out there!

Bron: Grazia, InStyle, The Cut | Beeld: Pexels