Scandinavisch design: eenvoud en functionaliteit in je woonkamer 

We kennen allemaal het Scandinavisch design in het interieur, wat de laatste jaren veel aan populariteit heeft gewonnen. De meubels in deze stijl zijn functioneel in een eenvoudige uitvoering. Met veel wit, natuurlijk hout en lichte neutrale kleuren doet een interieur in dit design luchtig en knus aan.

Met allerlei leuke accessoires met eenvoudige vormen in vaak natuurlijke materialen, met zachte dekentjes en kleedjes zorgt een Scandinavisch design voor een harmonieus geheel. De banken in deze stijl zijn vaak simpel vormgegeven met rechte lijnen, vaak in lichte vrij grove stoffen die natuurlijk aandoen. Wil jij ook weten hoe je eenvoud en functionaliteit in je woonkamer creëert met het Scandinavisch design, lees dan snel verder.

Natuurlijk eenvoudig

Wie aan Scandinavië denkt, denkt al vlug aan de prachtige natuur, veel bossen en huizen van hout. Het interieurdesign dat uit dit gebied stamt lijkt daarop geïnspireerd. Met natuurlijke materialen, veel hout, en veel zachte neutrale kleuren doet deze stijl eenvoudig en knus aan. Je ziet jezelf al zitten in Zweden in een houten huis, met veel natuurlijk hout afgewerkt, ook aan de binnenkant, lekkere warme dekentjes, zachte kleden en kussentjes en eenvoudige accenten en gebruiksvoorwerpen. De bankstellen zijn vaak eenvoudig vormgegeven, met natuurlijke lijnen en materialen, bekijk de stijl eens van deze kwalitatieve 2-zitsbank.

Scandi woonstijl is in

Deze woonstijl is al een hele tijd populair en hij straalt gezelligheid en functionaliteit uit. Alles moet praktisch zijn. De kastelementen passen vaak naast, in of op elkaar, de bijzettafeltjes kunnen onder elkaar. Een Scandinavisch interieur is duurzaam en gebruikt natuurlijke materialen. Het moet ruimtelijk en licht aandoen. Met veel wit, zachte kleuren en aardetinten doet het interieur knus en eenvoudig aan. Zorg dat je het interieur zo strak mogelijk houdt met zo min mogelijk rommeltjes. Kies voor simpele, fijn gevormde meubels met rechte lijnen. De inrichting baseert zich op minimalisme, weinig maar praktische meubels zonder al te veel poespas en accessoires. Alleen de sfeerbepalende kussentjes en dekentjes mogen uiteraard niet ontbreken.

Zachte kleuren, planten en hout

Wil je zelf een interieur in deze woonstijl, dan kies je voor een houten vloer en houten meubels. Kies voor meubelstukken in een eenvoudige belijning en kies voor stoffen en materialen voor neutrale zachte kleuren zoals beige en grijs, en vooral alle tinten wit. Gebruik als accentkleuren de pasteltinten. In een interieur in deze stijl passen kamerplanten perfect. Veel groene planten versterken het natuurlijke element en brengen sfeer en kleur in het totaalplaatje. Planten zijn ook nog eens gezonde medebewoners omdat ze de lucht zuiveren en de luchtvochtigheid positief beïnvloeden.

Natuurlijke vormen en licht

De vormen in een Scandinavisch interieur zijn afgeleid van de natuur. Glooiende, ronde en golvende vormen zie je veel terug, maar ook het gebrek aan symmetrie. Verder moet het licht zijn, het liefste veel natuurlijk licht dat door de ramen naar binnen komt, maar ook de witte muren, de lichte kleuren en luchtige meubels. Op deze wijze ademt je woonkamer ruimtelijkheid, gezelligheid en rust uit, een sfeer die niet voor niets de laatste jaren ontzettend populair is geworden. Het interieur baseert zich van oudsher op een klimaat waar licht en warmte belangrijke elementen zijn en waar eenvoud en functionaliteit voorop staan. De meubels moeten multifunctioneel zijn zodat ze de ruimte optimaal benutten. De decoratieve afbeeldingen of textielpatronen zijn op de geometrie gebaseerd. Gebruik lijnen, cirkels of ruiten, alles mag, vaak zelfs asymmetrisch aangebracht, maar wel uitgevoerd in neutrale kleuren.

Hoe ziet jouw Scandinavische woonkamer eruit?

Maak je eigen knusse woonkamer in deze heerlijke eenvoudige woonstijl en geniet iedere dag van de eenvoud en het praktische gemak van dit interieur. Minimalisme is niet alleen simpelweg mooi maar hiervoor geldt ook zeker, opgeruimd staat netjes.

Beeld: Stijn Dijkstra (Pexels)