Amber Brantsen over ontvangst in racewereld: 'In het begin zijn er altijd mensen die kritisch zijn'

"In het begin vroeg ik me wel af wat ze van mij zouden denken? Komt er zo’n nieuwsmevrouw even vertellen hoe het in de Formule 1 zit."

Premiere  Max Verstappen: Anatomy of a Champion

Journalist en presentatrice Amber Brantsen is het gezicht van de Formule 1 op Viaplay. Ze werd met open armen ontvangen in de racewereld, zo vertelt ze in de nieuwste Marie Claire.

De kennismaking met Formule 1

Sinds enkele jaren presenteert Amber Brantsen Formule 1 op Viaplay, maar ook daarvoor was ze zeker al met de sport bekend. "Toen ik mijn vriend leerde kennen, zo’n tien jaar geleden, ben ik begonnen met Formule 1 kijken. Hij volgde het al zijn hele leven en maakte mij ook enthousiast", deelt ze in de nieuwste Marie Claire. "Bij de NOS wilden ze een podcast over Formule 1 starten en ze vroegen mij of ik die wilde presenteren. Zo ben ik er een beetje ingerold. Viaplay heeft dit opgepikt en me twee jaar terug gevraagd of ik de front woman van de Formule 1-studio-uitzendingen wilde worden."

Amber vervolgt dat ze het spannend vond om in de racewereld aan de slag te gaan. "Niet alleen kwam ik als vrouw in een mannenwereld terecht, maar ook als iemand met een nieuwsachtergrond in de sportjournalistiek." Toch liet ze zich daardoor niet tegenhouden. Ze wilde het proberen. "In het begin vroeg ik me wel af wat ze van mij zouden denken? Komt er zo’n nieuwsmevrouw even vertellen hoe het in de Formule 1 zit."

Ontvangst met open armen

Amber bleek nergens bang voor te hoeven zijn. De racewereld bleek heel toegankelijk voor haar. "Ik werd met open armen ontvangen", herinnert ze zich. "Viaplay is een Scandinavisch bedrijf, en die staan erom bekend dat ze best vooruitstrevend zijn qua vrouwen op zichtbare functies. Ik heb op alle vlakken het gevoel dat ik op waarde word geschat en kansen krijg om mezelf te ontwikkelen."

Ze voelde zich dan ook meteen serieus genomen. "In het begin zijn er altijd mensen die heel kritisch zijn. Maar ik was dit natuurlijk niet aangegaan als ik niets van de sport wist. Ik heb analisten en experts naast me zitten, dat zijn de mensen die inside information hebben. Maar ik zit daar zelf ook gewoon zelfverzekerd. Mannen willen zich soms een beetje laten gelden, dat hoort bij sport: het beste uit jezelf halen en jezelf laten zien. Het is dan aan mij om op een charmante manier tegen een van mijn analisten te zeggen: ‘Oké, even dimmen nu, want ik wil het gesprek een andere richting op sturen.’ Er is gelukkig heel veel respect over en weer en ik heb nog nooit zo gelachen op mijn werk."

Verder lezen? In de nieuwste Marie Claire vertelt Amber over hoe Formule 1 steeds meer onder vrouwen begint te leven, hoe het is om als een van de weinigen uitgebreide interviews met Max Verstappen te doen en hoe ze de balans vindt tussen haar werk en het moederschap. 

Bron: Marie Claire (interview Jill Waas) | Beeld: NL Beeld