Denk je bij tweedehands vooral aan de extra moeite die het shoppen kost? Denk dan ook eens aan het feit dat je toffe, unieke stukken kunt bemachtigen, én met vintage de impact van fast fashion kunt tegengaan. Wij delen tips voor het vinden van die preloved parels.
Begin met iets tijdloos
Bij tweedehands of vintage shoppen denken we nog weleens aan het vinden van de prachtigste meest unieke items, maar het is op zich al een win als je een kledingstuk bemachtigt dat je sowieso graag wilt dragen. Doris Raymond, al dertig jaar koper en verkoper van vintage kleding, raadt daarom aan om eerst een tijdloos stuk te bemachtigen als je voor het eerst kennis maakt met tweedehands of vintage shoppen. "Een goed eerste stuk vintage voor nieuw ingewijden is iets basics en klassieks”, vertelt de kenner in gesprek met Style Caster. ‘Misschien een vestje met kralen uit de jaren vijftig of een klein zwart jurkje uit de jaren zestig. Kies iets dat je keer op keer kunt dragen en dat zijn glans niet meteen verliest.”
Ken het verschil tussen vintage en tweedehands
Tussen vintage en tweedehands zit natuurlijk een enorm verschil. "Vintage duidt op iets speciaals – dat een item the test of time heeft doorstaan en om allerlei redenen relevant is gebleken – tijdloosheid van stijl, kwaliteit, historische of culturele betekenis of interessante herkomst", legt Raymond uit. Een tweedehands kledingstuk kan echter alles zijn. Ook een jasje van 5 euro dat iemand op de kop tikte bij de Zeeman.
Houd rekening met de maten
Of eigenlijk: houd niet te veel rekening met maten. Als je preloved stukken wilt bemachtigen die op Vinted staan, zullen de maten wel overeenkomen met wat we nu gewend zijn, maar de maten van de echt oudere kledingstukken matchen niet met wat we nu kennen. "Maatnormen zijn door de decennia heen veranderd", stelt Raymond. Check dus niet te fanatiek de labels van vintage kleding (als die überhaupt al aanwezig zijn), maar kijk naar de vorm van de kleding om in te schatten of jij het zou passen.
Doe je research
Tweedehandskledingstukken kunnen heel goedkoop zijn. Vintage is daarentegen geen synoniem voor goedkoop. Deze items en accessoires kunnen behoorlijk prijzig zijn. Wil je daarom graag een vintage Chanel tas kopen (we totally get why), dan raadt Raymond aan om je te verdiepen in dit item. "Ik raad niet aan om veel geld te besteden aan iets wat misschien een impulsaankoop is", begint ze. "Leer hoe je oneffenheden kunt spotten, welke vroegere collecties of items je mooi vindt en in hoeverre iets een collectors item is voordat je het koopt." Vooral dat laatste is belangrijk. Dit bepaalt of je het later zelf nog door zou kunnen verkopen als je ergens toch op bent uitgekeken en om te voorkomen dat je veel geld hebt 'vergooid'.
Voel de stof
Er zijn tegenwoordig veel pre-loved- en vintage websites. Online shoppen is natuurlijk fijn, maar als je naar een fysieke winkel gaat, levert je dat een groot voordeel op: je kunt de stof voelen. "Vintage stukken kunnen kwetsbaar en droog worden en uiteenvallen", waarschuwt Raymond. Zelf voelt ze daarom altijd aan de stof om het te checken. Bekijk een kledingstuk natuurlijk ook altijd goed. Als het er vaal uitziet of scheuren heeft, is het natuurlijk een no-go.
Bron: Style Caster | Beeld: cottonbro studio (Pexels)