In films zien we genoeg voorbeelden van stellen die ruzie maken, maar of met de deur slaan en tegen elkaar schreeuwen nu de manier is om een akkefietje op te lossen? We beg the differ. De volgende zaken kun je beter niet doen of zeggen wanneer je woorden hebt met je geliefde.
Verschillende reacties
We hebben weleens gehoord dat je in een fight-, flight- of freeze-modus belandt als je in gevaar bent. Hetzelfde kan alleen ook gebeuren wanneer je in een verhitte discussie met je partner belandt, zo vertelt relatie- en sextherapeut Rachel Wright aan Well and Good.
“Wanneer je het gevoel hebt dat je wordt aangevallen, vertelt ons instinct ons om ons defensief op te stellen, om terug te vechten en hierdoor kan een discussie escaleren”, vult therapeut Emily Stern aan. Om te voorkomen dat jullie discussie verandert in een ruzie, zou je volgens de therapeut de volgende dingen niet moeten doen:
Je geeft je partner geen kans om te praten
In een monoloog vallen is wat sommigen doen als ze behoorlijk upset zijn. Maar met een eindeloze monoloog kom je er niet. Als je partner zijn of haar zegje niet kan doen of geen eigen mening kan geven, kan dit juist leiden tot meer frustratie.
Je onderbreekt je partner of praat zonder te reageren
Als je geliefde iets zegt waar je het niet mee eens bent, kun je geneigd zijn om hem of haar te onderbreken. Maar niets is zo frustrerend als onderbroken worden. Geeft je vriend(in) jou na zijn of haar zegje de ruimte om wat te zeggen? Zorg er dan wel voor dat je reageert op wat diegene zojuist heeft gezegd. “Zorg ervoor dat je reageert op wat de andere persoon heeft gezegd, zodat hij of zij zich begrepen voelt, voordat je begint over een ander onderwerp”, adviseert Wright.
Je maakt beschuldigende statements
‘Jíj was degene die X deed’, en ‘Jij wilde per se X en X’. Het is makkelijk om een partner te beschuldigen als de emoties hoog oplopen, maar deze opmerkingen komen erg judgemental over en hierdoor kan je geliefde bozer worden. “Gebruik in plaats daarvan ‘Ik-statements’”, vindt Stern. “Hiermee kun je duidelijk maken hoe jij je ergens bij voelt, zonder iemand ergens van te beschuldigen.”
Iemand niet aankijken
Niet iedereen is even goed met de confrontatie aangaan. Oogcontact vermijden kan voor sommigen een manier zijn om te dealen met de ongemakkelijke gevoelens. Maar door dit te doen kun je volgens therapeut Eliza Davis een signaal afgeven dat je niet geïnteresseerd bent in de discussie. Door de andere persoon wel aan te kijken laat je zien dat je naar diegene luistert.
Sorry zeggen wanneer je het niet meent
Zeker als je conflicten liever vermijdt, kan het dat je dingen zegt die de ander wil horen terwijl je het zelf eigenlijk niet meent. Sorry zeggen is zo’n voorbeeld daarvan. Het kan alleen de ruzie problematischer maken. Als je je verontschuldigingen aanbiedt wanneer je niet eens weet waarvoor, kan het probleem zich in de toekomst weer voordoen.
Bron: Well and Good | Beeld: RDNE Stock project (pexels)